Vejene kan se våde og sorte ud, men i virkeligheden være dækket af et glat lag is. Foto: Claus Fisker - Scanpix

Pas på sort is: Vejene kan være glatte

I samarbejde med tv2.dk

Mandag morgen er der risiko for isglatte veje.

Skal du ud at køre mandag morgen, så vær opmærksom på, at vejene kan være spejlglatte.

Efter søndagens regnvejr er der vand på vejene, og da det samtidig klarer op med kold luft fra nord, er der risiko for, at der kan blive dannet is på vejene mange steder rundt i landet.

I første omgang er risikoen størst i den nordlige del af Jylland, men risikoen breder sig til hele landet i takt med, at det klarer op. 

Frem til mandag morgen er der således risiko for isglatte veje i det meste af landet på grund af en farlig kombination af klar luft og våde veje.

Vejen kan være koldere end luften
Mens luften kun langsomt får temperaturer under frysepunktet og ikke hele landet får frost, så vær opmærksom på, at vejene langt hurtigere kan blive kolde.

Selv steder, hvor der ikke kommer frost i luften, kan vejene blive glatte.

I klart vejr mister jordoverfladen og vejbanerne nemlig hurtigt varme til verdensrummet, så de kan blive frostkolde, selvom luften oven over ikke nødvendigvis er det.

Læs også Minister lover ingen forlommer til stormflodsramte beboere

'Sort is'
Søndagens regn er faldet i forbindelse med en koldfront, som åbner for, at kold og klar luft kan strømme ned over os, og det er en klassisk situation, som danner glatte veje med det man kalder 'sort is'. Man ser nemlig ikke nødvendigvis, at vejen er glat, da den blot ser våd og sort ud.

Klarer det op efter et regnvejr, skal man derfor altid være ekstra opmærksom ude på vejene.

I samarbejde med tv2.dk