03:37

Video: Lasse Vestergaard / TV 2 Lorry

På barrikaderne: Vindinge samler sig imod betonknuser-anlæg

Et betonanlæg tæt på Vindinge by har fået borgerne på barrikaderne og en underskriftsindsamling imod anlægget vinder frem.

Borgerne i Vindinge har fået nok af støj og støv fra de omkringliggende grusgrave.

Planerne om at lægge et nyt anlæg til at knuse beton tæt på byen, møder derfor modstand fra start. 

- Vi vil være meget kede af, hvis det skal ligge så tæt på hvor vi bor. Det er jo vores helbred og vores livskvalitet det går udover, siger Steffen Sohl, nabo til den grund hvor anlægget kan blive placeret, til TV 2 Lorry.

Nabo til en grusgrav

Bare 250 meter fra Steffen Sohls hus i Vindinge, ligger der en stor grusgrav. Det er i grusgraven at en privat virksomhed har spurgt Roskilde Kommune om tilladelse til at lægge et betonknuser-anlæg.

Han frygter at der vil komme mere larm, for arbejdet i grusgravene støjer nok i forvejen. Men støjen er nu ikke Steffen Sohls største bekymring.

- For det meste vil jeg være på arbejde når de støjer. Men støvet, det ville jeg være rigtig trist over. Der er alle mulige helbredsrisici forbundet med sådan noget støv, siger Steffen Sohl til TV 2 Lorry.

Læs også Sygehus udskyder operationer til næste år for at spare

Han har allerede mærket hvordan det støver fra grusgravene og det er udsigten til mere støv oveni, som har fået ham til udtrykke sin modstand.

Og Steffen Sohl er bare én af mange i Vindinge, som frygter at se et nyt anlæg springe op af jorden. En underskriftsindsamling har på bare to døgn, fået mere end 200 signaturer fra Vindinge borgere, der erklærer sig imod anlægget.

Støjen når til byrådet

Borgerne i Vindinge retter deres appel til politikerne i Roskilde Kommunes byråd, og deres underskriftsindsamling har allerede skabt nok støj til at nå frem.

- Vi blev opmærksomme på den her underskriftsindsamling i går, og vi synes, at den godt kunne trænge til en politisk behandling. Derfor vil vi nu tage den med på udvalgsmøde, så vi kan drøfte den igennem, siger Daniel Prehn, byrådsmedlem for Socialdemokraterne, til TV 2 Lorry.

Selvom borgerne allerede har reageret med bekymring, understreger Daniel Prehn at anlægget altså ikke er lige på trapperne, og at borgerne nok skal blive hørt.

- Det er vores prioritet, at sådan en virksomhed ligger så langt væk fra borgerne som muligt. Men nu handler det om at finde ud af, hvad der er op og ned i sagen. Og så må vi se på om vi kan finde en løsning som alle parter kan se sig selv i. Der er ikke nogle der skal føle sig overhørt her, slutter Daniel Prehn.

Læs også Forskning viser: Derfor er Roskilde Domkirke skæv

Endnu en udfordring

I byrådets klima- og miljøudvalg lytter man også til den bekymring, der breder sig i Vindinge.

- Borgerne i Vindinge er i forvejen udfordret af, at grusgravene fylder rigtig meget i området. Så jeg forstår så ganske udemærket borgernes bekymring, siger Jonas Bejer Paludan, formand for Klima- og Miljøudvalget. 

Udvalget næste skridt bliver at klarlægge de gener der reelt kan blive et problem, og så skal forvaltningen igang med at lede efter alternative placeringer, hvor anlægget ikke risikerer at genere borgerne ved siden af.

- Fra Enhedslistens side er vi ikke indstillet på at give tilladelsen til at placere virksomheden her, af hensyn til borgerne i Vindinge. Og faktisk er det sådan, at hvis vi lægger vores 3 mandater oveni Socialdemokraternes 13, så har vi det politiske flertal, siger Jonas Bejer Paludan fra Enhedslisten.

Læs også Strejkede efter drab på kollega: Nu slipper de for straf