Foto: TV2/Lorry

Overskudsmad fra Roskilde Festival går til socialt udsatte

Roskilde Festival indgår i år et samarbejde med Forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad om at mindske madspild ved at donere op mod 30 tons overskudsmad til herberger og væresteder, som tager sig af hjemløse og socialt udsatte. Det skriver foodculture.dk.

Projektleder for festivalens madstrategi Mikkel Sander forklarer, at det er vigtigt, at Roskilde Festival tager ansvar for, at der ikke går mad til spilde, både af miljømæssige og sociale hensyn.

"Jeg håber, at vi får samlet en masse god mad ind, så vi kan få mættet nogle munde. Vi vil gerne fortsætte med at bidrage med mad til hjemløse og socialt udsatte, som vi har gjort de senere år."

"Roskilde Festival har arbejdet med madspild de sidste 8 år, og indsatsen mod madspild er hvert år blevet større," beretter Mikkel Sander til foodculture.dk.

"Lige op til festivalen sidste år indførte fødevareministeren regler på området, i samarbejde med Fødevarestyrelsen. Så nu er det muligt at gennemføre projekter som disse med hjemmel i Fødevarestyrelsens regler. Og da Roskilde Festival gerne ville udvide vores indsats mod madspild, var det naturligt at starte et samarbejde med Stop Spild Af Mad."

Stop Spild af Mad: 540.000 tons madspild i Danmark om året

Forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad er glad for, at Roskilde Festival nu vil gøre endnu mere for at mindske madspildet, som i Danmark årligt løber op i 540.000 tons i hele fødevareværdikæden:

"Vi er rigtig glade for, at Roskilde Festival er med i kampen mod madspild," siger Selina Juul, initiativtager til projektet og stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad til foodculture.dk.

"Stop Spild af Mad har mange års erfaring med videreformidling af tonsvis af god, gratis overskudsmad til en værdi af flere mio. kroner til hjemløse og socialt udsatte. Nu er turen kommet til Roskilde Festival, som giver en god mulighed for både massivt fokus på madspild og samtidigt at være med til at omdanne holdning til handling."

Projekt Hjemløs: Maden betyder rigtig meget for os

Projekt Hjemløs i København er et af de væresteder som kommer til at nyde godt af den gratis overskudsmad fra festivalboderne.

"Det er fantastisk, at så meget god og dejlig overskudsmad kan gå til de trængende i Danmark. Maden betyder rigtig meget for os, da vi er en lille forening med små midler. Det gør, at vi kan gøre noget ekstra og servere noget ekstra god mad for de hjemløse," siger projektleder, stifter og daglig leder af Projekt Hjemløs, Gitte Johansen til foodculture.dk.

Værestedet som har åbent i weekender og helligdage modtager dagligt mellem 40 og 60 brugere. Gitte Johansen forklarer, at det er afgørende, at de hjemløse kan komme ind og få et varmt og nærende måltid mad, da mange af dem ikke har spist i flere dage.