00:31

Ny borgmester i Hillerød: Erfaring skal bruges på noget nyt

KV17 bragte en gammel kending, tilbage på borgmesterposten i Hillerød. Kirsten Jensen vil bruge sin erfaring på at gøre noget nyt.

Solen skinner på Torvet og Kirsten Jensen trækker sin cykel langs Hillerød Slotssø og kigger over på Frederiksborg Slot. For tredje gang står hun ved roret i Nordsjællands hovedstad:

Jeg glæder mig meget til at blive borgmester igen.

Kirsten Jensen, kommende borgmester i Hillerød

- Jeg vil bruge den næste periode til at få et virkelig godt samspil mellem byrådsmedlemmerne, forvaltningen og de borgere, der er virkelig interesseret i, hvordan vi udvikler os. Både med de landsbyer vi har og med vores by, siger Kirsten Jensen, Borgmester i Hillerød, Soc.dem.

Det nye bliver at få mere borgerindflydelse:

Læs også Kom tæt på Hammerslag-mægleren, der vandt borgmesterposten

- Vi skal have set på, hvordan vores borgere kan få mere medindflydelse. Lige fra at være med i sin egen sag til at være med til at præge udviklingen, siger Kirsten Jensen.

Den nu 56-årige politiker er uddannet journalist, og fra 1989 til 1999 var hun EU-politiker for Socialdemokratiet.
Hun har haft forskellige poster som eksempevis næstformand for Dansk Socialdemokratisk Ungdom, rådgiver for AIDS-Fondet og formand for Forbrugerrådet. Hun er altså en erfaren politiker.

Arvede et økonomisk problem

Denne gang er det en veldrevet kommune Kirsten Jensen overtager. Første gang hun blev borgmester, var da Nick Hækkerup blev valgt ind i Folketinget i 2007 og gik af. Der skulle spares 200 millioner og fyres 100 medarbejdere bare på rådhuset: 

- Min første borgmesterperiode blev meget præget af, at der var nogle ting med økonomien, der skulle rettes op. Vi lavede Danmarkshistoriens største tilpasning - på en gang - af et kommunalt budget for at få det i balance, fortæller Kirsten Jensen.

Der blev dog sparet i flere omgange. Noget, der gav skrammer i lakken:

- Det kommer ikke bag på mig, de kan jo ikke finde ud af at administrere pengene, sagde en borger, Carsten Møller i januar 2009.

Læs også Ny alternativ borgmester: Det vil Niko Grünfeld ændre i København

- Det er da helt fantastisk, at de ikke er bedre til at styre det, sagde Svend Åge Andersen, en borger i Hillerød, samme dag om svingene med den store sparekniv i flere omgange.

TIlliden var lille, og efter sparerunden mistede Socialdemokratiet 7 af 15 mandater ved valget i 2009. Kirsten Jensen blev med nød og næppe borgmester igen.

I perioden 2009-13 kom planerne for nye Supersygehus ved Hillerød til verden. Kirsten Jensen førte an i kampen for at få bygget Hillerød Station om. For at få offentlig transport til sygehuset. En kamp, der ikke er slut. Det nye byråd er klar over, at transport generelt bliver en kampplads fremover:

- Vi skal kæmpe for at få motorvejen til Hillerød. Den har heddet "Motorvejen" i mange år og er planlagt til at skulle få flere spor, nu må de komme, siger Kirsten Jensen.

Pause efter rævekage

I 2013 så borgmesterposten rimelig sikker ud for Kirsten Jensen. Men på valgnatten slog Konservative sig sammen med rød blok. Og den ukendte, konservative Dorte Meldgaard blev borgmester.

Noget vælgerne i byen ikke var glade for. I afmagt over politikernes manglende respekt for de kryds vælgerne satte, var der fakkeltog gennem byen kort efter valget i 2013.

Læs også Portræt: Københavns nye sundheds- og omsorgsborgmester

Nu sætter Kirsten Jensen sig igen i den varme stol i spidsen for den gamle industriby, der er inde i en rivende udvikling.

Med blikket rettet mod fremtidens Hillerød, sidder Kirsten Jensen nu igen på rådhuset lidt uden for byen præcist 10 år efter at hun kunne indvie den moderne bygning. Den 2. januar har de fundet saksen frem fra dengang. På vej ind i det nye år skal det gamle mindes.

- Jeg glæder mig. Jeg glæder mig meget til at blive borgmester igen, siger Kirsten Jensen.