Foto: Karsten Schnack, Scanpix

Nu begynder pollenhelvedet

El, hassel og elm er i gang - snart kommer den årlige eksplosion i birkepollen

Mange glæder sig over forår og temperaturer, der langsomt vokser - men for en gruppe mennesker, så er det en blandet fornøjelse. De mange allergikere kan nu se frem til en sæson fyldt med rindende og røde øjne, nysen og sprutten. Og problemet er særlig stort her i den østlige del af Danmark.

-Når det handler om birk, så skyldes det især Fasanskovene på Amager, men det er jo også rigtig mange haveejere, der har birk i haverne, og de står også i mange parker, siger Karen Rasmussen, der er biolog og leder af pollenafdelingen i Astma-Allergi Danmark.

Pollensæsonen har faktisk været i gang et stykke tid - for inden birk ligger blomstringen af el, hassel og elm. Ligenu er el-sæsonen på sit højeste, mens hassel er ved at være afsluttet - og elmene er lige begyndt.

Og imens står birketræerne og venter på eksplosionen. Deres rakler er ved at vokse sig store og blomstringsklare - og cirka midt i april går de i gang.

Det er birk, græs og bynke, der er værst for allergikerne og den helt store bølge, fortæller Karen Rasmussen.

Det betyder, at allergikere, der er så hårdt ramt, at de har brug for medicin, snart skal gå i gang. De danske apoteker oplyser nemlig, at den bedste behandling opnås, hvis medicinen - antihistaminer -  tages forebyggende - det vil sige, at man skal begynde cirka to uger før pollensæsonen.

Det anslås, at cirka 25 procent af befolkningen lider af pollenallergi i en eller anden grad.

 

 

 

-