Mobbeoffers brutale skoletid: Oskar planlagde skolemassakre i 1993

Oskar Zytnik blev som barn udsat for grov mobning. I serien Menneskebiblioteket fortæller han, hvor galt det var og hvilke konsekvenser det har haft.

Oskar Zytnik gik i sjette klasse, da det hele var ved at slå klik. Han voksede op hos sine bedsteforældre i Sydhavnen, og skoletiden på Ellebjerg Skole var brutal. Han blev udsat for både psykisk og fysisk vold. På et tidspunkt kunne han ikke mere

- Da jeg var 12 år gammel, der planlagde jeg – og var næsten ved at udføre, Danmarks måske nok første skolemassakre. Det var i 1993, fortæller Oskar i første afsnit af Menneskebiblioteket sæson 2.

Menneskebiblioteket er en serie på seks afsnit, hvor mennesker, der af en eller anden grund stikker ud fra mængden, fortæller deres historie. Alle de medvirkende er ”udlånt” af det rigtige Menneskebibliotek, hvor man ved særlige events kan låne stigmatiserede mennesker og spørge dem om alt.

I serien er det vært John Rahbek, der forsøger at blive klogere på mennesker. Igennem de seks afsnit låner han en anorektiker, et offer for incest, en frikirkekristen, en langtidsledig, et offer for stalking og Oskar Zytniki der bærer bogtitlen mobbeoffer.

Var bange for at sige mobberne imod

Den mobning Oskar Zytnik blev udsat for varede hele hans skoletid, og han føler ikke, at der rigtig blev taget hånd om det.

- Der var flere gange, hvor det blev opdaget, og så var det ned til inspektøren. Man sagde ”stop det”, og så sagde drengene” det var bare for sjov”. Så gav vi hinanden hånden, og så blev der ikke gjort mere ud af den sag. For jeg var bange for at sige dem i mod, fortæller Oskar.

Mobningen har haft store konsekvenser. Oskar Zytnik fortæller, at han seks gange har forsøgt selvmord, og i dag fortæller han om sine oplevelser for at hjælpe andre, der står i samme situation. Og ikke mindst for at påvirke lærere, skoleledelser og forældre til at hjælpe mobbeofre.

Du kan nu gratis se alle afsnit af Menneskebiblioteket her.

Serien er produceret i samarbejde med det rigtige Menneskebibliotek. Menneskebiblioteket blev grundlagt i København for 18 år siden, og arbejer for at skabe større accept og forståelse for mangfoldighed. Menneskebiblioteket opererer i dag i over 80 lande.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Stevns Station

141 år gammel togstation skal flyttes

Jacob Gowland Jørgensen

playFamiliefar trodsede rejsevejledninger: - Jeg har brug for at komme væk fra hverdagen

mændenes hjem

Hjemløse sælger juletræer og får indtjeningen i egen lomme

FÆRDIGT INDSLAG(3)

playTingbjerg bygger sig ud af den hårde ghettoliste - beboer frygter opdelt lokalsamfund

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere