Miriam gambler med høsten: Druerne skal have den sidste sol

Hvor de fleste danske vinbønder allerede har høstet sommerens druer, så udnytter Miriam Arceito den sidste varme og trækker sæsonen lidt endnu.

00:45

Den her sommer, har de danske vinbonder haft armene ekstra højt i vejret. 

Rekordvarme og en lang tør periode, har nemlig givet druerne de bedste betingelser for at blive fyldt med saft og kraft.

Mange bønder har allerede været på marken og høstet sommerens gevinst, men hos Miriam Arcerito i Avedøre, satser man på at vride det det allersidste ud af sommervarmen.

- Der er mange vinbonder der kunne ty til, at nu hvor vækstperioden begyndte meget tidligere, så høster de meget før. Hvor jeg nok er en lidt anderledes vinbonde, der prøver at se om jeg kan trække den, og få så meget sukker og aromatik i druerne som muligt, siger Miriam Arcerito, der er økologisk vinbonde hos Nordlund i Avedøre. 

Uforudsigeligt vejr

Som vinbonde i Danmark, så ved man aldrig rigtig hvordan sæsonen bliver. Det fortæller Miriam Arcerito, der som en af de få, venter med at høste til i starten af oktober. 

Og med det til tider uforudsigelige vejr, der er i Danmark, kan det til tider føles lidt som et sats, når man planlægger høsten, fortæller vinbonden fra Avedøre. Og ifølge Miriam Arcerito, er udfordringen ved at lave vin i Danmark, at der ikke er soltimer nok til at lave de volumniøse vine, som man oplever nede sydpå. 

Men i og med, at sommeren har været så exceptionelt varm, som den har været i år, så gambler den økologiske vinbonde, og trækker høsten lidt endnu. 

- Det er jo ikke uden risici. Det kan nemlig også blive for meget af det gode, hvis man trækker den for længe og så kan der ende med at komme meldug i hele udbyttet, siger Miriam Arcerito. 

Indtil høsten tjekker hun derfor dagligt druerne for at sikre, at de bliver lige præcis, som hun vil have dem. Kernen må ikke være for grøn, og skallen skal helst være kraftig og sprød. 

Læs også Tørken kan give den bedste nordsjællandske vin nogensinde

- Jeg er jo ikke spåkone, så jeg ved ikke hvordan høsten bliver. Det finder vi først ud af når druerne er i hus og vi kan smage på det. Men umiddelbart, så siger min mavefornemmelse at det er et godt valg at trække den lidt, siger Miriam Arcerito.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret