Min mening: Sænk prisen på bus, S-tog og metro

Alt for mange københavnere dør for tidligt på grund af luftforurening. Det skal der laves om på med langt billigere offentlig transport. Det mener Alternativets politiske leder Uffe Elbæk.

Af Uffe Elbæk, folketingskandidat for Alternativet i Københavns Storkreds

Jeg elsker København. Men jeg elsker ikke de bilkøer og den trængsel, der i stigende grad præger vores hovedstad.

Udover at mange mennesker spilder utrolig meget tid på at sidde i kø, betyder luftforurening hvert år, at omkring 1.700 mennesker i hovedstadsområdet dør for tidligt. For mig at se er det simpelthen uacceptabelt, at man kan dø af den forurening, der er i København.

Derfor er det en central prioritet for både mig og Alternativet at sikre, at der kommer færre forurenende benzin- og dieselbiler i byen.

Det kan man gøre på mange måder – og vi har fra Alternativets side også en stribe forskellige bud – men ét helt centralt forslag er at gøre den offentlige transport markant billigere, så det bliver endnu mere attraktivt at tage eksempelvis buslinje 5C, metroen eller S-togene.

MIN MENING

Frem mod det kommende folketingsvalg har TV 2 Lorry givet spidskandidater for alle partierne i storkredsene i Hovedstadsområdet mulighed for at komme til orde med holdninger og meninger.

Under overskriften "Min mening" skriver kandidaterne indlæg, som kan danne grundlag for en debat med andre kandidater og vælgere.

En investering i fælles sundhed og bedre klima

Derfor foreslår vi i vores regeringsprogram at gøre den offentlige transport 30 procent billigere i hele landet og herunder selvfølgelig også København og resten af hovedstadsområdet. Det er ikke billigt, og derfor har vi selvfølgelig anvist finansiering til det, men det er en investering i vores fælles sundhed og et bedre klima.

For udover den store negative effekt eksempelvis dieselbiler eller lastbiler har på vores luftkvalitet, er transportsektoren i det hele taget også kendetegnet ved en stor klimapåvirkning, som vi må og skal gøre noget ved.

Transportsektoren står for 34 procent af Danmarks energiforbrug og langt det meste af den energi, der bruges, er ikke vedvarende energi, men kommer i stedet fra fossile brændsler som olie.

Så jeg ønsker en hovedstad med billigere offentlig transport og færre biler – og hvis vi absolut skal have flere biler, så lad det blive elbiler eller andre grønne biler.


Klik her for at læse flere fra 'Min mening'

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik