Vandstanden er begyndt at stige efter den kraftige blæst

"Meget farligt vejr": Vind i stormstyrke får igen vandet til at stige

DMI melder om meget farligt vejr på Sjælland tirsdag aften. Vindstød i stormstyrke kan med stor sandsynlighed lukke broer.

Hovedstadsområdet bliver i nat ramt af et kraftigt blæsevejr med vindstød af stormstyrke.

Det gælder blandt andet på Nordkysten, hvor blæsevejret er sat ind, og forventes at ramme Helsingør, Halsnæs og Gribskov kommuner.

Kraftig vind kombineret med forhøjet vandstand vil medføre store kystoversvømmelser og betydelig skade på bygninger og kystsikring. Offentligheden opfordres til at undgå unødig færsel i oversvømmelsestruede kystområder.

DMI

"Vindstød af stormstyrke medfører at tagsten blæser ned, store grene knækker, træer kan vælte og spærre tog- og vejstrækninger", skriver DMI, der forudser, at der er stor sandsynlighed for at broer må lukkes for trafik.

Der spærres tirsdag aften klokken 21.00 for vindfølsomme køretøjer på Storebæltsbroen.

Men de er også på vagt længere sydpå. Stormvejret betyder nemlig, at der i morgen onsdag er risiko for meget høje vandstande på Sydøstsjælland på mellem 1,3 og 1,8 meter over det normale.

"Beskyt dig selv og din ejendom. Kraftig vind kombineret med forhøjet vandstand vil medføre store kystoversvømmelser og betydelig skade på bygninger og kystsikring. Offentligheden opfordres til at undgå unødig færsel i oversvømmelsestruede kystområder samt efterkomme rådgivning fra myndighederne", skriver DMI.

Vejdirektoratet advarer bilister om at køre i den sydøstlige del af landet i vandnære områder, står der på Twitter. 

Følg DMI's vejrvarsler her. 

Så høj var vandstanden under stormen Urd:

I Øresund i København nåede vandstanden hele 1,38 meter over normalen, hvilket er den sjettehøjeste vandstand målt i Hovedstaden.

I Hornbæk registrerede man en vandstand på 1,71 meter over daglig vande. Det er den tredjehøjeste vandstand målt i havnen siden 1891, hvor man har udført daglige vandstandsmålinger.

I Roskilde Fjord, hvor flere områder blev oversvømmet, nåede vandstanden 1,52 meter. Det er den næsthøjeste målt i byen - hvor der dog kun er målt vandstand i 24 år.
Kilde: TV 2 Vejret

Læs også Frivillige sikrer 264 år gammelt museum mod høje vandstande

 Advarsel: Både kan væltes omkuld

Hovedstadens Beredskab sikrer tirsdag aften Dragørs 264 år gamle museum med mobile dæmninger. Derudover er man særligt opmærksom på Hvidovre Havn, der også er udsat ved  høje vandstande. 

Lystbådehavnen "Køge Marina" sendte tirsdag en advarsel til sejlere og andre, der færdes i området. 

Den høje vandstand betyder, at sejlerne skal ud og binde deres både ekstra godt fast. 

Ellers risikerer bådene at blive væltet omkuld i bølgerne.

Og det skal man gøre hurtigt. For når vandet står højt i lytbådehavnen, så kan man hurtigt miste orienteringen - hvis man bevæger sig ud på broerne i mørket.

Læs også 100 år gammelt badehotel vandt mod stormen med utraditionelle metoder