For mange borgere på kontanthjælp sanktioneres: Nu skal det ændres

Københavns Kommune har ligget langt over gennemsnittet for, hvor mange borgere på kontanthjælp, der er blevet sanktioneret. Nu vil politikerne ændre statistikken.

På baggrund af en massiv dækning på TV 2 Lorry om sanktioner til borgere på kontanthjælp, har Københavns Kommune besluttet af yde en ekstra indsats på området.

- Vi iværksætter to forsøg, hvor det ene er målrettet de helt unge på 18-20 år, mens det andet er målrettet de langtidsledige over 30 år, siger Københavns Kommunes beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Beslutningen er truffet af et enigt udvalg på tværs af partierne i beskæftigelses- og intregrationsudvalget på baggrund af en iøjnefaldende situation i København forrige år.

Her blev hele 22 % af borgerne på sociale ydelser sanktioneret, mens tallet i Århus, der er landets næststørste by, bare lå på 5,5 %.

I Odense, Esbjerg og Aalborg blev bare 3 % af borgerne på sociale ydelser sanktioneret, hvorfor TV 2 Lorrys massive dækning af emnet i efteråret 2018 fik politikerne til at kræve ændringer.

Siden da har forvaltningen arbejdet på en løsning, og nu har politikerne vedtaget, at der i fremtiden skal arbejdes med de to forsøgsordninger for at få nedbragt antallet af sanktioner.

- Vi skal have et tættere samarbejde med borgerne og et bedre arbejde på tværs i kommunen, så vi sikrer, at de forskellige dele af vores system spiller bedre sammen og forhåbentligt dermed får sanktioneret mindre, siger borgmesteren på området Cecilia Lonning-Skovgaard.

Sanktioner ved fravær

En sanktion vil sige, at en borger beskæres i sine sociale ydelser, hvis denne eksempelvis ikke møder op på jobcentret uden tilladelse.

Københavns Kommune er suverænt den kommune i landet, hvor flest udsatte borgere bliver frataget sociale ydelser via sanktioner, hvis de f.eks. ikke dukker op til et møde i jobcenteret.

Men på TV 2 Lorry kunne vi fortælle om flere uheldige enkeltsager, hvor borgernes fortællinger vidnede om, at praksis i København var meget hård i forhold til landets andre store kommuner.

- Det er klart, at det har gjort et indtryk med de meget voldsomme klager, der har været. Og grundlæggende vil vi jo gerne have en situation, hvor vi sanktionerer mindre - og hvis vi endelig gør det er det fordi, vi gerne vil have borgeren ud på arbejdsmarkedet i samarbejde med kommunen, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Derfor glæder det ogsåborgmesteren, at man nu har fundet frem til en ordning, der forhåbentligt kan være med til at nedbringe antallet af sanktioner til kommunens kontanthjælpsmodtagere.

- Vi skal sikre, at vi ikke uretmæssigt sanktionerer nogle borgere, der måske har en lovlig grund til ikke at møde op på jobcentret. Det skal ske gennem et tættere samarbejde mellem K-Kassen, der laver sanktioneringen og borgernes sagsbehandlere, siger borgmesteren.

Du kan læse meget mere om den nye forsøgsordning på kommunenes egen hjemmeside.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik