Supermarkeder sprøjter mod insekter i butikken: Men det er helt normalt

Mens danskerne med sommeren har indtaget torve og pladser for at nyde vejret, vælger møllene i stedet at søge indendørs - og her bliver supermarkeder særligt ramt.

Måske kender du det selv - eller også har du med garanti hørt om det. Det lille, grå, flyvende insekt, der er en plage i køkkenskabet og kan vise sig ufattelig svær at komme af med.

Det handler om møl.

Ganske ofte er det det tofarvede møl Plodia interpunctella, der er tale om. Møllet starter som æg, siden som møllarve og ender med at være et 7-10 millimeter langt, rødbrunt og lysegråt insekt, der lægger hundredevis af æg i løbet af sin korte levetid.

quote Da jeg var i Bilka i sidste uge, så jeg de her insekter, som er møl, ved melet.

Magdalene Waw, kunde

Møllet betegnes af mange som en plage, der oftest starter som en blind passagerer i melposen.

Men det kan være svært at vide, hvor og hvordan møllet havner i melposen. Det er nok de færreste, der ved, at mølæggene allerede kan ligge i melposen, når den havner i indkøbsposen fra supermarkedet. 

- Da jeg var i Bilka i sidste uge, så jeg de her insekter, som er møl, ved melet. Da jeg fortalte en ansat om det, fortalte han, at de sprøjter mod det en gang om ugen, fortæller Magdalene Waw fra Ishøj, der bemærkede de flyvende insekter for halvanden uge siden, mens hun handlede.

Selvom Magdalene Waw var forundret over, at de små møl fløj tydeligt rundt omkring pallen med mel, er det slet ikke så mærkeligt, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen: Insekter kan ikke undgås i supermarkeder

- I udgangspunktet må ingen skadedyr være i nærheden af fødevarer. Men det vil aldrig kunne undgås, at der er en enkelt flue eller sådan noget, siger Martin Birch Hansen, der er sektionsleder hos Fødevarestyrelsen.

quote I udgangspunktet må ingen skadedyr være i nærheden af fødevarer. Men det vil aldrig kunne undgås.

Martin Birch Hansen, sektionsleder hos Fødevarestyrelsen

- Det er ikke et problem med møl. Hvis der er mange, så er det selvfølgelig - men man kan ikke undgå det helt. Man er jo nødt til at kunne komme ind og ud af butikken, så der er en form for rimelighedsprincip, når vi tjekker, fortæller sektionslederen. 

I et skriftligt svar til TV 2 Lorry forklarer Salling Group (tidligere Dansk Supermarked, red.), der ejer supermarkedskæderne Bilka, Føtex og Netto, at "det naturligvis er beklageligt, at en kunde har fundet møl/insekter i en af vores butikker. Desværre kan hverken denne eller andre detailbutikker helt undgå flyvende insekter, men vi tager naturligvis hånd om problemet, når vi bliver bekendte med det. Således også i dette tilfælde."

Ifølge både Fødevarestyrelsen og Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer er den tilgang helt korrekt.

- Det lyder rigtig fint at sprøjte en gang om ugen. Ofte er det noget, man ligger ud på de steder, hvor insekterne er uden for varerne, siger Claus Schultz, der er formand for brancheforeningen.

quote Man kan spise rigtig mange insekter, før det bliver farligt.

Claus Schultz, formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer

- Det er typisk vandbaseret i en meget lav koncentration. Det gode ved midler, man anvender i Danmark, er, at de virker meget intensivt på insekter og næsten ikke på os. Man fjerner varerne og sprøjter på hylderne, siger han.

Eksperter: Ingen grund til bekymring ved møl i melet

Fra Fødevarestyrelsen lyder det samtidig, at der ikke er noget at være bekymret for sundhedsmæssigt, hvis man støder på insekter i melposen.

- Der er ikke noget, der er vanvittigt farligt omkring møl eller andre insekter. Det er selvfølgelig ulækkert, at der er ekskrementer, men direkte farligt er svært at tale om, forklarer Martin Birch Hansen.

Det er Claus Schultz enig i.

- Det er mest tanken, tror jeg. Man kan spise rigtig mange insekter, før det bliver farligt, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik