Krematorie anklaget for at smide ligaske ud

Krematoriet i Danmarks største sogn har usømmelig omgang med døde danskere. Sådan lyder anklagen fra en tidligere ansat på Glostrup Krematorium i B.T. søndag, der dokumenterer sine anklager med foto og video.

Billederne viser affaldssække fyldt til renden med ligaske, støvsugeposer med mere aske fra døde og spande fyldt med knoglestumper. Aske og knogler, der ifølge loven om ligbrænding, skulle være udleveret til pårørende til de 1.514 døde danskere, der sidste år blev brændt på krematoriet.

B.T. kan i dag afsløre, at de pårørende langt fra fik al asken retur. Skal man tro en tidligere ansat, så kan pårørende faktisk ikke engang være sikker på, at der kun var aske fra deres døde mor eller far i urnen.

- Den overskydende aske smider man i tilfældige grave, når man holder kistebegravelser. Folk som har betalt for et gravsted får flere hundrede naboer i form af aske oven på kisten, siger Danniel Golan, der i godt to år arbejdede på krematoriet.

- En enkelt gang har jeg endda været med at smide menneskeaske ud, siger Danniel Golan, der fortæller at den overskydende aske stammer fra knoglerester man ikke får med i urnen.

Danniel Golan blev afskediget i april 2010 på grund af samarbejdsproblemer, men han afviser at der er et hævnmotiv bag, at han står frem.

- Jeg har længe haft dårlig samvittighed. Det er uetisk over for folk, der tror det er al bedstefars aske, som de får tilbage. Jeg har forsøgt at råbe op overfor kirkegårdslederen og ham, der drev krematoriet, men de slog det bare hen, siger Danniel Golan, der er klar til at lade sig afhøre af politiet om sin viden.

Formanden for de 31 danske krematorier, hvor godt 42.000 danskere sidste år blev brændt, slår fast at alt aske fra de døde skal i urnen.

- Noget tyder på, at den er gal på det krematorie. Reglerne er helt klare - al asken skal i urnen. Aske er jo støv, men lad os sige at 99,99 procent af asken for afdøde skal i urnen. Og der må selvfølgelig ikke ske en sammenblanding af asken fra forskellige mennesker, siger Allan Vest, der til daglig er kirkegårdsleder på Hjørring Krematorie.

Den tilsynsansvarlige provst Ove Kollerup Nielsen fra Glostrup Provst har efter B.T. har taget fat i sagen bedt om en skriftelig redegørelse.

Overfor B.T. henviser den ansvarlige krematoriebetjent til sin menighedsrådsformand Tommy Carlsen. Menighedsrådsformanden siger:

- Jeg må indrømme, at jeg er meget chokeret over det her. Det er bestemt ikke sådan, at vi vil drive virksomhed, siger menighedsrådformand Tommy Carlsen (S), der mandag har indkaldt krematorieformanden til samtale om ankagerne.
- Hvis det har foregået, og nu kontrollerer jeg det ikke dagligt, så vil det være en afskedigelsesgrund. Det er der ingen tvivl om. Og det vil være lige på stedet, siger Tommy Carlsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik