Foto: TV2/Lorry

Kraftig vind bremser brotrafik - 400 timer blæste væk sidste år

Næsten 400 timer sidste år blæste det så meget, at vindfølsomme køretøjer blev frarådet at køre over Øresundsbroen. Det viser data fremtaget for News Øresund.

- Det er utroligt høje tal, siger broeksperten Niels Jørgen Gimsing.

Når det blæser kraftigt, især med sidevind, kan turen ryste over Øresundsbroen. Ved 15 sekundmeter eller mere anbefales vindfølsomme køretøjer som campingvogne og tomme varebiler derfor at vente, mens personbiler kan køre over sundet med lav hastighed.

Det er frivilligt for trafikanterne at følge anbefalingen, så længe det ikke er rigtig storm - så lukkes broen for alle køretøjer.

I 2013 var der vindadvarsel i sammenlagt 392 timer, det vil sige mere end en time om dagen igennemsnit. Det blæser mest mellem oktober og marts, hvor enkelte storme kan holde vindfølsomme køretøjer væk fra broen i over et døgn.

"Det er ret ofte, vi bliver rådet til at vente, til det ikke længere blæser," siger Arne Lindskog, administrerende direktør for A. Lindskogs Transport i Malmø, som dagligt køre over broen.

Frem til midten af oktober har der været vindvarsel i sammenlagt 155 timer.

Niels Jørgen Gimsing er ingeniør og professor ved DTU og en af Danmarks førende broeksperter. Han er overrasket over hvor ofte der advares mod vind på Øresundsbroen.

"Det er et utroligt højt tal, der godt kunne lede til overvejelser om at opsætte vindskærme," siger Niels Jørgen Gimsing til News Øresund.

Vindskærme, der giver læ for blæsten, skulle ifølge ham mindske problemet. Det er et forslag, som Arne Lindskog støtter.

"Rent sikkerhedsmæssigt vil det være bedst med vindskærme hele vejen over broen, også selvom det vil gøre udsigten mere kedelig," siger Arne Lindskog.

Men ifølge Caroline Ullmann-Hammer, administrerende direktør for Øresundsbroen er det ikke aktuelt med vindskærme.

"Jeg mener ikke, at der skal være vindskærme på broen, for det vil blive meget svært at montere og heller ikke fungere," siger Caroline Ullman-Hammer.

Hun siger også, at man hverken har overvejet eller besluttet om trafikanterne skal beskyttes mod vinden. Hun er dog åben for at genvurdere, hvis mange trafikanter klager over vinden.