Københavnske facere udsat for spytchikane

Spytklatter, tilråb og fuckfingre er blevet hverdagskost for københavnske facere. Indsamlingsorganisationerne oplever i stigende grad, at ngo'ernes facere blive groft chikaneret af forbipasserende.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende i de ni år, jeg har været med i det her. Det er respektløst over for foreningsarbejdet, siger Indsamlingsorganisationernes brancheforening Isobros generalsekretær, Robert Hinnerup, til metroxpress.

Amnesty, der har omkring 20-25 facere i byen, er blot en af flere ngo'er, der mærker den stigende chikane.

- Vi har facere, der er blevet udsat for trusler, kvælertag, blevet væltet omkuld og spyttet på. Vi havde sågar også en ung pige, der blev tisset på, siger Amnestys pressechef, Ole Hoff-Lund.

Også hos Unicef har man oplevet lignende grove eksempler gennem den senere tid, fortæller fundraising-chef Morten Jørgensen.

- Det er blevet grovere. Vi har for eksempel en medarbejder, der blev ufrivilligt filmet og gjort grin med, hvorefter videoen blev spredt på Facebook, siger han til metroxpress.

Både Unicef og Amnesty opfordrer deres facere til at politianmelde overfald - ligesom de også tilbyder dem krisehjælp og træning i konflikthåndtering.