København vs. Jylland: Er dette årets flotteste skole?

Københavnsk skole er nomineret som det flotteste skolebyggeri i 2018.

Øst for Storebælt er det Kalvebod Fælled Skole, der i år er løbet med opmærksomheden. Klik videre for at se de fire jyske nominerede skoler. Foto: Lundgaard og Tranberg arkitekter

Læringsmiljø på Det Kgl. Bibliotek på Aarhus Universitet Foto: Niels Nygaard

Skovbakkeskolen, Odder. Foto: Adam Mørk

Nøvling Skole, Gistrup. Foto: KAAI

Glødelampen, VUC Syd, Aabenraa. Foto: Martin Schubert

1 af 5

’Lille spejl på væggen der, hvem er smukkest i landet her?’

Netop det spørgsmål vil inden længe blive besvaret, når Årets Skolebyggeri 2018 skal kåres.

Her er fire jyske skolebyggerier og enkelt københavnsk med i opløbet, og du kan være med til at bestemme, hvem der skal løbe med titlen. Afstemningen er nemlig allerede blevet sparket i gang ,og den kører frem til den 1. oktober.

Du kan se alle fem nominerede kolebyggerier i artiklen øverst!

00:52 Luk video

Læs også Skole bruger mobilhoteller: ”De skal løsrives fra telefonen”

Gode eksempler

Det er den danske virksomhed Nohrcon, der afholder konkurrencen for sjette år i træk. Her sættes der fokus på flotte nye og funktionelle skolebyggerier og læringsrum.

Byggerierne tjener som gode eksempler for andre skolebyggere, og den endelige kåring bliver afsløret den 3. oktober, når Årets skolebyggeri 2018 finder sted på den årlige konference Fremtidens skole og læringsrum.

Igen i år har en jury bestående af nøje udvalgte fageksperter nomineret fem projekter, iblandt et væld af indsendte forslag, som nu er sat til offentlig afstemning. Du kan finde afstemningen her.

Øst for Storebælt er det Kalvebod Fælled Skole, der i år er løbet med opmærksomheden.

  Foto: Lundgaard og Tranberg arkitekter

Skolen er en nyligt opført 3-sporet skole med plads til 750 elever i Arenakvarteret i Ørestad, København S. Med særligt fokus på sport og bevægelse har skolen karakter af profilskole, og det er den første skole bygget til den nye folkeskolereform. 

  Foto: Lundgaard og Tranberg arkitekter

Skolen er skabt ud fra visionen om et aktivt børneliv - og bevægelse og fællesskab er indlejret i det dynamiske hus. Skolen er også åben for lokalsamfundet uden for skoletid. 
 
Idrætssalen er placeret midt i skolen, og der er udsyn til salen fra alle etager. I stueplan ligger ankomst- og spiseområder, auditorium, musikrum, omklædning og en lille sal.

På etagen over ligger den store idrætssal og herefter følger tre etager; først indskolingen, dernæst mellemtrinnet og udskolingen øverst, hvor de ældste elever også kan bruge taget over idrætshallen som tagterrasse. 

  Foto: Lundgaard og Tranberg arkitekter

Facaden er i aluminium med lukkede, åbne og perforerede felter, der både sikrer afskærmning mod solen og udsyn. Indvendigt er facaden foret med finér i fyrretræ.  

Bygningens design vender den klassiske skole på vrangen - i stedet for en indre skolegård er arealerne rundt om skolen skabt som et bølgende landskab i tæt kobling til den omkringliggende Amager Fælled – uden hegn og afskærmninger. Der er plads til både klatreleg, trampoliner, rutsjeleg og boldspil, mens integrerede opholdspladser skabt af naturlige materialer giver mulighed for fordybelse i naturen. 

  Foto: Lundgaard og Tranberg arkitekter

  Foto: Lundgaard og Tranberg arkitekter

Skolen er et fyrtårnsprojekt inden for bæredygtigt skolebyggeri. Landskabet er et stort klimatilpasningsprojekt, hvor al overfladevand optages i plantearealer og nedsiver på egen grund. Ved kraftig regn samles regnvandet og ledes ud i den landskabelige kanal i Byfælleden, som Arenakvarterets LAR-projekt foreskriver.  

Det siger dommerne om Kalvebod Fælled Skole:

"Et flot projekt, der først og fremmest omkranser bæredygtighed via dets placering, hvor overfladevand opsamles. Projektets valg af materialer af stål, glas – og særligt krydsfiner, finér- og listebeklædning i fyr matcher et godt ’nordisk byggeri’, der på samme tid udstråler holdbarhed, kulde og varme. Projektet ser jeg som meget ’rent’ med en flot æstetisk ramme, som har fokus på koblingen mellem hhv. bygningens funktionalitet og brug af udearealer som en inkorporeret del af selve bygningens placering"

"Æstetisk smuk bygning der udfordrer den traditionelle skoletanke både i de indre rumligheder samt de udvendige arealer. Meget overbevisende udearealer der både strækker sig ind i bygningens stueplan og rækker ud mod lokalområdet. Skolens bæredygtige profil samt funktionsdeling og integration i lokalområdet er et kvalitetsvalg som vil blive spændende at følge de næste mange år."

  Foto: Lundgaard og Tranberg arkitekter

Om Kalvebod Fælled Skole, København

FAKTA
Projekt afsluttet: Maj 2018
Type: Nybyggeri 
Areal: Bygning 11.560 m², tagterrasse 970 m², udearealer 9.500 m2
Anlægssum: 400 mio. kr.

TEAMET BAG
Bygherre: Københavns Kommune
Arkitekt: Lundgaard og Tranberg Arkitekter
Indretningsarkitekt: JJW Arkitekter
Landskab: BOGL
Ingeniør: Dansk Energi Management & Esbensen, Jørgen 
Nielsen Rådgivende Ingeniører
Hovedentreprenør: MT Højgaard


Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik