Foto: TV2/Lorry

Københavns Kommune sortlister alle deltagere i byggekartel

Alle deltagerne i det såkaldte københavnske byggekartel udelukkes fra at deltage i Københavns Kommunes udbud i tre år, hvis de dømmes for deltagelse i kartellet eller accepterer de fremsendte bødeforelæg, skriver Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Det gælder også, selv om Københavns Kommune ikke har været part i de enkelte byggevirksomheders ulovlige prisaftaler.

Københavns Ejendomme, der står for drift og vedligeholdelse af Københavns Kommunes bygninger, har netop udelukket Elindco Byggefirma fra i tre år at byde på Københavns Ejendommes udbud. Virksomheden udelukkes også fra arbejde som underentreprenør på Københavns Ejendommes byggerier i samme periode. Det oplyser udbuds- og entreprisejurist Jakob Ellesøe Kirstein fra Københavns Ejendomme.

Det sker, selv om Københavns Ejendomme ikke er bygherre i nogle af de i alt 12 forhold, som Elindco har erkendt i kraft vedtagelsen af bødeforelægget fra Bagmandspolitiet.

- Vi vil sende et signal til markedet om, at vi ser på det her med stor alvor, og at det får alvorlige konsekvenser, hvis man indgår ulovlige prisaftaler. Det er et spørgsmål om at forvalte borgernes penge på en ordentlig måde, siger Jakob Ellesøe Kirstein.

Han oplyser, at kommunen vurderer, at udelukkelsen er mulig efter såvel det nuværende som det kommende udbudsdirektiv.

- Virksomhederne, der udelukkes, får imidlertid en mulighed for såkaldt self-cleaning. Det kræver, at de er i stand til at overbevise os om, at man har taget initiativer, som vil sikre, at det ikke kan ske igen. Vi ønsker naturligvis at have så mange mulige leverandører at vælge imellem som muligt, og derfor vil vi byde dem velkommen tilbage i folden, hvis de har gennemført tiltag, som kan betrygge os - eksempelvis at de involverede er blevet afskediget, og at der er indført nye kontrolprocedurer, siger Jakob Ellesøe Kirstein.