Københavnerkirke til salg. Pris: 10 millioner kroner

Et historisk udsalg af lukkede københavnske sognekirker er gået i gang. Fire af kirkerne er sat til salg, men ingen af dem er solgt endnu, skriver Kristeligt Dagblad.

Aldrig før i folkekirkens historie er så mange kirker sat til salg på det frie ejendomsmarked.

Tre af kirkerne er udbudt til en pris på mellem 9,5 og 10,2 millioner kroner, mens den lille Bavnehøj Kirke i Kongens Enghave kan erhverves for 2,9 millioner kroner.

Københavnerne kan ånde lettet op. Der bliver hverken diskotek eller supermarked i deres lukkede kirker.

Derimod kan en humanitær, social eller kulturel organisation stadig nå at blive ejer af en af de seks sognekirker, som nuværende kirkeminister Marianne Jelved indstillede til lukning sidste år.

Klausul: Må kun sælges videre til kirkelig brug

To af kirkerne på salgslisten, Utterslev Kirke og Bavnehøj Kirke, har klausuler i deres skøder, som tydeligt siger, at de kun må sælges videre til kirkelig brug.

Kirkefondet ejer de to sidste, Samuels Kirke og Blågårds Kirke, som blev sat til salg sidste år, og de har ikke klausuler.

Generalsekretær i Kirkefondet Henrik Bundgaard Nielsen oplyser, at der indtil nu i salgsprocessen blandt andet har været interesse fra frikirker, migrantmenigheder, sociale og humanitære organisationer samt forskellige kulturelle aktører.

"Der har også været henvendelser fra kommerciel side. Men de har ikke umiddelbart ligget inden for den målsætning for kirkernes fremtidige brug, som Kirkefondet på forhånd har fastlagt," siger han og tilføjer at Kirkefondet ønsker, at de penge, der kommer ud af salget, skal bruges til organisationens formål: at fremme liv og vækst i folkekirkens menigheder.

Utterslev Kirke i det københavnske nordvestkvarter er udbudt til 10,2 millioner kroner og skal finde en kirkelig køber.

"Vi er potentielle købere af kirken. Men vi har den som én blandt flere muligheder," siger Jakob Pedersen, der er medlem af menighedsrådet i Nordvestkirken, en frimenighed tilknyttet Luthersk Mission. Han har i et års tid taget del i menighedens jagt på nye lokaler.

"Vores menighed er vokset støt, så vi i dag er mellem 100 og 120 til gudstjeneste. De nuværende lokaler er blevet for små, og derfor er vi på udkig efter noget større med menighedslokaler og plads til aktiviteter ugen igennem for børn og unge," siger Jakob Pedersen.

Bellahøj-Utterslev Sogn kommer altså til at mangle den ene af de to kirker.

Men umiddelbart kan det vendes til en fordel, mener menighedsrådsformand Lis Lynge, som ser frem til at få Utterslev Kirke solgt.

For menighedsrådet vil bruge pengene fra salget til at forbedre forholdene for den menighed og de ansatte, som nu skal samles i Bellahøj Kirke, 700 meter væk fra Utterslev Kirke.

"Vi har forsøgt at afvikle kirken med værdighed og derfor ikke trukket pinen i langdrag. Utterslev Kirke holdt sin sidste gudstjeneste på sin 50-års jubilæumsdag sidste år, og nu fornemmer vi, at kirkelivet stille og roligt vokser i sognets anden kirke. I stedet for at diskutere kirkelukning, kan vi nu bruge vores energi på at udvikle kirkelivet med nye målgrupper og aktiviteter," siger Lis Lynge.

Ejendomsmægler i EDC Erhverv Hans C. Nielsen skal sælge Utterslev Kirke, og han mener ikke, der bliver problemer med at sælge kirken.

"Der har i salgsforløbet været pæn interesse fra især frikirker og migrantmenigheder for at købe kirken," siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik