Klimamærke kan snyde forbrugere

Selv om mange københavnske restauranter har bevis på, at de er klimavenlige, kan gæsterne ikke spise med god samvittighed. Ingen kontrollerer, om restauranterne lever op til de grønne løfter. 'Det er op til deres egen samvittighed', lyder forklaringen. Det skriver metroXpress.

Et stort grønt mærkat med Københavns Kommunes stempel er beviset på, at foreløbig 40 københavnske restauranter kan kalde sig klimavenlige.
Men reelt set er der ingen som kontrollerer, om de mange restauranter lever op til de grønne løfter. Det skriver metroXpress.
- Der er selvfølgelig en risiko for, at nogle restauratører lyver sig til en grøn profil. Men det er op til deres egen samvittighed. Lige nu har vi ikke mulighed for at være kontrolinstans, siger Jakob Hartmann, projektkoordinator ved Grønne Erhverv, der hører under Københavns Kommune, til metroXpress.
For at få kommunens stempel som såkaldt Klima+-restaurant, skal man sammensætte en klimavenlig menu og opfylde mindst 10 konkrete punkter, der nedsætter energiforbruget. Der er dog ingen, som tjekker, om punkterne rent faktisk bliver opfyldt, og det holder ikke i længden, siger Martin Lidegaard, formand for den grønne tænketank Concito, til metroXpress.
- I det lange løb er det jo ikke bæredygtigt med et system, der er baseret på frivillighed. Hvis man påstår, man er klimavenlig over for forbrugeren, skal man også kunne bevise det, siger Martin Lidegaard til metroXpress.
Ifølge Københavns Kommune ansøger fem restauranter om ugen om at få klimastemplet.