02:14

Dåbsritualet består for mange mennesker af stor fest og lang gudstjeneste - og oftest noget der sker i det første leveår. Men Eliaskirken på Vesterbros torv i København trodsede i dag traditionen og inviterede til drop- in-dåb

Kirke lokker med lyndåb: "Det tager kun 10 min"

En københavnsk kirke kom denne weekend med et tilbud til travle storby-kristne: Bliv døbt på kun ti minutter. Det viste sig at være ganske populært.

Dåbsritualet består for mange mennesker af stor fest og lang gudstjeneste - og oftest i det første leveår.

Men på Vesterbro i København har man trodset traditionerne og inviteret til en ganske anderledes dåb, nemlig ’Drop-in-dåb”.

Gå direkte ind fra gaden

’Drop-in-dåb’ betyder, at alle kan gå direkte fra gaden og ind til døbefonden. Det kræver ingen tilmelding – blot gyldig legitimation.  

- Vi havde på fornemmelsen, at der var en del der menneske, som gerne ville enten selv døbes eller have deres børn døbt, men at det måske var lidt forestillingen, at det var for besværligt at få gjort, fortæller Birgitte Kvist Poulsen til TV 2 Lorry.

Hun er ledende sognepræst i Eliaskirken på Vesterbros Torv, som søndag åbnede kirkedørene for det nyfortolkede dåbsritual.

Jeg har længe ønsket at ville døbes, og så så jeg det her drop-in-dåb og tænkte, at det var en rigtig god mulighed, og det var nemt

Birgitte Kvist Poulsen

Det tager kun ti minutter

Jeanette Brøndsted var en af de første fremmødte.

- Jeg har længe ønsket at ville døbes, og så så jeg det her drop-in-dåb og tænkte, at det var en rigtig god mulighed, og det var nemt, forklarer hun til TV 2 Lorry.

Sammen med svigerfamilie, mand og børn blev dåben overstået på kun ti minutter. Og trods den uformelle dåb helt uden gudstjeneste, salmesang og kjoler havde ceremonien alligevel alt det, Jeanette Brøndsted kunne tænke sig.

- Jeg synes, der er en rigtig, rigtig fin stemning i kirken og musik i baggrunden, og der kommer mange mennesker ind og ud. Så jeg synes, det er meget stemningsfuldt, beskriver hun.

Læs også Kendisser og direktører indsamler 8,3 mio. til julehjælp

Tre timer - firefyrre amen

Det er anden gang, der er ’Drop-in-dåb’ på Vesterbro. Første gang var 8. september, og her var i alt 34 personer i alderen 1 til 81 år forbi døbefonden.

Også denne søndag blev præster og døbefond holdt fuldt beskæftiget i hele åbningstiden. I løbet af tre timer nåede hele 44 at sige ”ja” og ”amen”.

- Så det er jo bare glædeligt. Meget overvældende, men også glædeligt, lyder det med et stort smil fra sognepræsten

På TV 2 Lorry bringer vi for tiden en serie om Folkekirken, kaldet ’Hva’ ka’ kirken?”.

Første afsnit handler om dåben, og du kan se det her:

01:19

Folkekirken kæmper i disse år med et faldende medlemstal - og mest markant her i vores sendeområde, hvor kun 68 procent er medlem. I vores nye serie Hva ka Kirken kigger vi indenfor til nogle af de arrangementer, der finder sted i folkekirken nu til dags - for er der egentlig stadig brug for kirken anno 2017?

Luk video

Se resten af serien her.