Kristen kirkegård opretter begravelsesområde til buddhister

Bispebjerg Kirkegård har efter ønske fra Buddhistisk Bisættelses Forening indviet et helt særligt begravelsesafsnit kun for buddhister.

00:46

Som det første sted i landet, får hovedstadens buddhister nu muligheden for at blive begravet blandt egne trosfæller. 

Bispebjerg Kirkegård har nemlig reseveret 108 kvadratmeter jord, på den ellers kristne kirkegård, til et særligt begravelsesafsnit for buddhister. 

På det nye område vil der blive opført en såkaldt askefællesgrav, hvor danske buddhister fremover kan få nedsat deres urne, hvis de ønsker at blive begravet blandt personer, der deler samme religion, som dem selv. 

Læs også Kirkegård forbereder sig på 150.000 gæster: "Udvis ekstra hensyn"

Muligvis verdens første

Ved det nye buddhistiske afsnit på Bisbebjerg Kirkegård har Buddhistisk Bisættelses Forening fået tilladelse til at opføre en såkaldt buddhistisk stupa. 

Og ifølge Københavns Kommune, bliver kirkegården i Nordvest den første kristne kirkegård i verden, hvor besøgende kan se det hellige sted. 

Stupaen et særligt gravmonument, hvori der i buddhismen, er årelang tradition for at opbevare hellige relikvier. 

 Stupaen har 37 trin, som hver især repræsenterer et af Buddhas erkendelsestrin. Foto: Københavns Kommune

Stupaen er bygget for at skabe fred og harmoni imellem mennesker, og derfor synes jeg også, at det er så fint, at vi har fået dette sted iblandt så mange andre typer af folk og religioner.

Ole Nordstrøm, formand for Buddhistisk Bisættelses Forening

Og ifølge formanden for Buddhistisk Bisættelses Forening, så betyder det meget, at buddhister nu får muligheden for at blive begravet tæt på en stupa. 

- Stupaen er bygget for at skabe fred og harmoni imellem mennesker, og derfor synes jeg også, at det er så fint, at vi har fået dette sted iblandt så mange andre typer af folk og religioner. Det kan være til glæde og gavn ikke kun for buddhister, men også for alle andre, siger Ole Nordstrøm.

00:41

Ole Nordstrøm er formand for Buddhistisk Bisættelses Forening, og han glæder sig til den nye stupa. Stine Helveg, der er kirkegårdsvejleder, fortæller, at der er masser af plads til begravelsesområder for andre religioner.

Luk video

Flere anmoder om særlige gravsteder

Det er Københavns Teknik- og Miljøforvaltning, der har stillet de 108 kvadratmeter jord til rådighed. 

Læs også Dyrt at dø: Kirkegårdenes priser er på himmelflugt

Hos kommunen har de i løbet af de seneste år oplevet en markant stigning i antallet af anmodninger om særlige kirkegårdsafsnit for befolkningsgrupper med samme religion, nationalitet eller værdifællesskab. 

Det er vores opgave at opfange tendenser og behov for særlige begravelsespladser.

Bente Kilhof, enhedschef for de københavnske kirkegårde, Københavns Kommune

- Det er vores opgave at opfange tendenser og behov for særlige begravelsespladser, så derfor kommer den nye buddhistiske sektion på Bispebjerg i naturlig forlængelse af samfundsudviklingen, hvor flere danskere bekender sig til den buddhistiske tro, siger Bente Kilhof, enhedschef for de københavnske kirkegårde i Københavns Kommune. 

Rundt på de københavnske kirkegårde kan man i dag, blandt meget andet, både finde grønlandske- og muslimske gravsteder, samt regnbuegravsteder og fællesgrave for Gadens Folk. 

Læs også 80 gravsteder dukker op i københavnsk park


Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret