Hurtige bandedomme er en succes

Straksdomme til kriminelle bandemedlemmer giver fordele til både politi og de kriminelle, som sættes til hurtig afsoning.

Efter godt otte måneders levetid har bandeenheden Task Force Øst høstet tydelige resultater. Blandt strategierne er at ramme de kriminelle på deres værdier samt at få dem sat bag tremmer. Det skriver Berlingske Tidende.

Og netop straksdommene er et redskab, som Task Force Øst flere gange har benyttet med succes siden etableringen i november 2009, da enheden blev oprettet som en del af Folketingets bandepakke.

Ifølge politiadvokat Jens Rasmussen fra Københavns Politi, der har ansvar for den særlige enheds anklagere, forudsætter straksdomme, at de pågældende tilstår deres forbrydelse - men der er væsentlige incitamenter for de kriminelle.

Sagen kan afgøres med det samme, så vi slipper for at bruge tid og kræfter på yderligere retsmøder.

Og for den kriminelle betyder det, at han kan overskue, hvad sagen handler om, og at han kommer hurtigere til afsoning, hvor han har flere rettigheder, end hvis han sidder varetægtsfængslet, siger politiadvokaten.

Straksdomme betyder dog, at politiet fravælger muligheden for at efterforske videre om personen for måske at kunne få flere kriminelle forhold med i sagen. Men Jens Rasmussen understreger, at ambitionen i Task Force Øst er at få flere dømt fremfor at få færre dømt for mere.

Sociolog og bandeekspert Michael Hviid Jacobsen fra Aalborg Universitet, mener dog, at de mange hurtige domme kan få banderne til at opruste mere aktivt.

/ritzau/

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Bengt Holst

Forsvarede offentlig aflivning af giraf - nu stopper Zoo-direktør efter 37 år

Lars Weiss

Aflyser alt: Københavns overborgmester tvunget i isolation

fakkeloptog peter bangs vej

Borgere går fakkeloptog for at mindes trafikdræbt femårig

lise nør

Lise Nørgaard modtager statslig hæderspris som 103-årig

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere