Hidtil ukendt maleri af Jorn på auktion

I 1944 malede Asger Jorn "Magisk dans". Han forærede senere værket til en svensk ven, hvis familie nu har indleveret det hidtil ukendte maleri hos auktionshus.

Et hidtil ukendt maleri af den store danske maler Asger Jorn er dukket op og kommer på mandag under hammeren hos auktionshuset Bruun Rasmussen.

Maleriet "Magisk dans" stammer fra samlingen efter Jorns ven og kollega, den svenske kunstner Nils Adolf Wedel. Siden Wedels død i 1967 har det været i familiens eje, og en efterkommer har indleveret billedet hos auktionshuset i København.

- Det er sjældent, at der dukker ukendte værker op af en så verdenskendt kunstner som Asger Jorn, siger Niels Raben, vurderingsekspert hos Bruun Rasmussen.

"Magisk dans" er malet med oliefarver på plade i 1944. Det 28 x 41,5 cm store maleri har hidtil været ukendt og figurerer heller ikke i det anerkendte Guy Atkins-katalog over Asger Jorns værker.

Kunsthistorikeren og Jorn-eksperten Troels Andersen har over for Bruun Rasmussen bekræftet maleriets ægthed.

Bag maleriet ligger en kærlighedshistorie mellem Asger Jorn og den 20 år ældre kunstsamler, mæcen og maler Elna Fonnesbech Sandberg.

Under et ophold i hendes sommerhus i Tibirke lavede Jorn en række værker af nært forbundne, fuglelignende figurer med den samlede betegnelse "Didaska".

Der foreligger intet bevis for, at "Magisk dans" er malet under dette ophold, men de fuglelignende figurer i lystig leg og den karakteristiske orange farve taler for en forbindelse til Jorns "didaskaer".

Bruun Rasmussen vurderer maleriets værdi til 250.000 kr.

/ritzau/

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Hjemløse

playUdsatte københavnere har tjent næsten tre millioner kroner

22399af0-5273-4425-9292-2ff0ce64da28

Verdensmester giver sit udstyr væk for at hjælpe udsatte børn

Ina Fried, Natherberg, Helsingør

Vinterhjælp for hjemløse i Helsingør bliver til fast tilbud

svømmehaller collage

Se listen - her er skandale-svømmehallerne

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere