00:30

Indslag fra Dronninges Karettur d. 4 januar. Video: Keld Navntoft / Ritzau Scanpix

Dronningen fylder 77 år

Busserne flager og solen skinner. Dronning Margrethe 2. fylder 77 år, men for en gangs skyld fejres fødselsdagen ikke hjemme i Hovedstaden.

Når Hendes Majesstæt Dronning Margrethe i dag ved middagstid slår dørene op og modtager befolkningens vinkende fødselsdagshyldest, bliver det ikke fra Amalienborg i København som normalt. Dronningen fejrer både påske og sin fødselsdag på sommerslottet Marselisborg i Århus.

Mange på hendes alder ville jo for længst have droslet ned og nydt, at de var folkepensionister, men det er ikke tilfældet med dronningen, som stadig har et meget højt aktivitetsniveau.

Peter Thygesen, Navneredaktør, Politiken

Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid blev født 16. april 1940 på Amalienborg, og i år er det 45 år siden, hun blev landets regent efter sin far, kong Frederik 9.

- Mange på hendes alder ville jo for længst have droslet ned og nydt, at de var folkepensionister, men det er ikke tilfældet med dronningen, som stadig har et meget højt aktivitetsniveau - både når det gælder officielle pligter og kunstneriske udfoldelser, siger Politikens navneredaktør, Peter Thygesen til TV 2.

Læs også Belgisk konge gæstede Københavns Rådhus

Siden det kom frem i Dronningens Nytårstale 2015, at hendes mand Prins Henrik ville gå på pension, er presset også øget på dronningen. Flere eksperter vurderer, at monarken ikke vil fortsætte længe med at være eneste repræsentant ved officielle beginvenheder i Danmark.

Prins Henriks selvpensionering har lagt et pres på hende, for det danske kongehus bliver drevet som et familiefirma, så det er grus i maskineriet. Samtidig er der en vis forventning i befolkningen om, at Frederik og Mary træder til på et tidspunkt.

Sebastian Olden-Jørgensen, Historiker & Kongehuskyndig

- Prins Henriks selvpensionering har lagt et pres på hende, for det danske kongehus bliver drevet som et familiefirma, så det er grus i maskineriet. Samtidig er der en vis forventning i befolkningen om, at Frederik og Mary træder til på et tidspunkt, siger historiker og kongehuskyndig Sebastian Olden-Jørgensen til TV 2.

Senere i år fejrer dronningen og prins Henrik guldbryllup. En begivenhed, som allerede er blevet meldt ud vil blive fejret privat, og ikke som en offentlig begivenhed. Derudover fylder kronprinsen næste år 50, som ifølge eksperterne er et oplagt tidspunkt for ham at overtage tronen på. Men den vurdering er ikke alle enige i.

Læs også Prins Felix trådte ind i de voksnes rækker i Fredensborg

- Det kommer ikke til at ske, det er jeg fuldstændig sikker på. Det har hun selv givet udtryk for rigtig mange gange. Det er der ikke tradition for her i de nordiske lande i modsætning til Holland og Belgien, siger Peter Thygesen.