Hækkerup: Kommuner kan ikke skære bredt i hjemmehjælp

Principiel dom i Højesteret giver ikke kommuner frit spil til at spare hjemmehjælpen væk, mener socialminister.

Selvom Højesteret torsdag gav Køge Kommune medhold i en principiel sag, der betyder at det ikke er ulovligt at begrænse hjemmehjælpen til ældre, fordi der skal spares, giver det ikke kommuner carte blanche til at skrue ned for serviceniveauet.

Det mener socialminister Karen Hækkerup (S).

- Jeg kan godt forstå, hvis der er ældre borgere, der er bekymrede efter dagens dom, men jeg vil gerne gøre det klart, at dommen på ingen måde er grønt lys til, at kommunerne nu kan spare hjemmehjælpen væk, siger hun i en skriftlig udtalelse.

Karen Hækkerup slår fast, at kommuner ikke bare kan sænke serviceniveauet generelt, men må tage en vurdering fra sag til sag.

- Kommunen kan ikke bare nedsætte hjælpen til alle borgere over en kam, uden først at sikre sig i hvert eneste tilfælde, at hjælpen stadig opfylder borgerens behov.

- Det kommunalt fastsatte serviceniveau er udgangspunktet for, hvad borgeren kan forvente af hjælp. Men det skal selvfølgelig fraviges i de tilfælde, hvor borgeren har behov for mere hjælp end det fastsatte serviceniveau, siger Karen Hækkerup.

Retssagen i Højesteret har drejet sig om to borgere. 87-årige Minna Jørgensen fik i 2010 skåret sin hjælp ned til en halv time hver 14. dag. Og 77-årige Svend Erik Hansen mistede helt hjælpen på en time og 15 minutters rengøring hver anden uge.

Ældre Sagen har hævdet, at forringelsen af hjælpen ikke må begrundes med kommunale lommesmerter - og at behandlingen af kvinden og manden derfor var ude af takt med loven.

Men Køge Kommune fik medhold i retssagen, hvilket også skete i november sidste år i Østre Landsret.

Efter dommen udtalte Ældre Sagen, at den nu vil forsøge at gå den politiske vej, for at få ændret på praksis.

- Nu har juraen talt, og vi har tabt i Højesteret, men der bliver en kamp politisk ude i kommunerne, for at få forbedret kvalitetsstandarderne og der bliver også en stærk kamp overfor Christiansborg, siger administrerende direktør, Bjarne Hastrup.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Lars Weiss

Aflyser alt: Københavns overborgmester tvunget i isolation

rørledning banedanmark

playHer bliver et kilometerlangt kabelrør bugseret gennem København i kæmpe manøvre

fakkeloptog peter bangs vej

Borgere går fakkeloptog for at mindes trafikdræbt femårig

lise nør

Lise Nørgaard modtager statslig hæderspris som 103-årig

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere