04:58

Elever misbruger internet-adgangen under selv lukkede eksaminer til at logge på for eksempel Facebook og få hjælp udefra. Men eleverne på Roskilde Gymnasium kan nu risikere at få tjekket deres computer efter en eksamen. Men ifølge eleverne selv er det alt for let at snyde. Også den nye snydekontrol.

Gymnasieelever: Alt for let at narre ny snydekontrol

Eleverne på Roskilde Gymnasium dumper ledelsens nye værn mod eksamenssnyd. De fleste kender til måder at skjule, hvilke hjemmesider de har besøgt.

Til fremtidige skriftlige eksaminer på Roskilde Gymnasium risikerer eleverne at skulle aflevere deres computer for at få gennemtjekket alt, hvad de har søgt på under eksamenen. Ledelsen vil afsløre, om eleverne har misbrugt internetadgangen til at logge på for eksempelvis Facebook for at få hjælp udefra. Men eleverne giver ikke meget for gymnasiets nye våben:  

Men hvis man kan snyde, kan man også slette sin søgehistorik

Nickolas Krustrup, elev på Roskilde Gymnasium.

- Det er ikke okay at snyde, så hvis nogen snyder, skal de også tages for det. Men hvis man kan snyde, kan man også slette sin søgehistorik, siger Nickolas Krustrup, der er elev på Roskilde Gymnasium.

De fleste at de elever på Roskilde Gymnasium, TV 2 Lorry talte med i dag, kendte til måder at surfe på internettet uden at efterlade spor. For eksempel ved at aktivere den såkaldte ”inkognitotilstand” i Google Chrome, hvor det ikke bliver registreret, hvilke sider man besøger.

Umuligt helt at forhindre snyd

Roskilde Gymnasium har ligesom de fleste gymnasier allerede værktøjer som plagiatjægeren Urkund, der tjekker opgaver for, om der er blevet kopieret fra hjemmesider eller tidligere opgaver. Men Urkund kan ikke afsløre, om eleven har fået hjælp til sin opgave udefra. Derfor vil Roskilde Gymnasium tjekke elevernes computere ved enten stikprøvekontrol, eller hvis en eksamensvagt har en konkret mistanke om snyd efter en eksamen. Men rektor på Roskilde Gymnasium, Henrik Nevers, anerkender, at det er svært at stoppe de elever, der har sat sig for at snyde:

- Vi står jo over for en massiv udfordring, fordi vi på den ene side har computere, hvor vi selvfølgelig skal udnytte alle potentialer, og på den anden side har nogen muligheder for at sidde og snyde, og det frister nogen svage sjæle.

Bliver skolen ikke nødt til at gøre noget, så man ved, at I har fået jeres karakterer på lovlig vis?

- Jeg kan helt sikkert godt se grundlaget for at gøre det, men problemet er bare, at du sagtens kan snyde stadig. Du kan bare slette hele din søgehistorik, og der er sider, hvor du kan søge privat, siger Pernille Bentzen, der er elev på Roskilde Gymnasium.

For rektoren er det her et signal om, at gymnasiets eksamensformer skal gentænkes i en 2017-udgave. Så alle internettets muligheder bliver en del af eksamensformen:

- På nogen områder mangler vi at få udviklet eksamenstyperne. Men det kan vi ikke kun gøre som skole. Hele gymnasiet hviler på en lovgivning, der er vedtaget i Folketinget. Det skal være en udvikling for hele landets gymnasier, man står overfor. Det er en kæmpe opgave, det er fuldstændig rigtigt, siger Henrik Nevers.