Godhavnsdrenges sag er for gammel: Nu vil flertal ændre lov

En gruppe af tidligere anbragte børn kæmper for en undskyldning fra staten for vold og misbrug. Sagen er blevet dømt forældet, men det vil politikerne nu lave om på.

Godhavnsdrengene er tidligere anbragte børn på børnehjemmet Godhavn i Tisvildeleje, hvor de tilbage i perioden 1950-1975 blev udsat for fysiske og psykiske overgreb. Igennem de seneste godt 15 år har de kæmpet for at få en undskyldning fra staten, men for to uger siden afgjorde Østre Landsret, at sagen er forældet. 

quote Det her det giver jo et kæmpe rygstød. Og en masse mod til at kæmpe videre.

Poul-Erik Rasmussen, godhavnsdreng

Men nu er der håb forude. Et flertal i Folketinget er klar til at se på en lovændring: Sammen med Dansk Folkeparti har Enhedslisten stillet et ændringsforslag til regeringens lovforslag om myndighedernes ansvar i sager om misbrug af anbragte børn.

Med ændringsforslaget skal loven også virke med tilbagevirkende kraft, så også forældede sager som Godhavnsdrengenes kan blive prøvet ved en domstol. 

- Hvis det her, det går igennem, og de får en mulighed for at få deres sag prøvet ved en domstol, så er det måske en af de største politiske sejre, jeg har været med til - i hvertfald en af dem som betyder allermest for nogle mennesker, siger Pernille Skipper, Enhedslisten. 

- Jeg tør nærmest ikke fejre det endnu. Men når vi kommer dertil, at det her ændringsforslag forhåbentligt er kommet igennem, så kan jeg love jer for, at propperne kommer til at springe, siger hun. 

Et flertal er hjemme

Med opbakning fra Socialdemokraterne har ændringsforslaget på forhånd et flertal på Christiansborg.

- Vi stillede præcis samme forslag for et år siden og er kisteglade for, at Dansk Folkeparti og Enhedslisten nu bakker op om det. Det betyder jo, at vi har et flertal. Og det vil sige, at så kan vi faktisk få fjernet forældelsesfristerne med tilbagevirkende kraft. Så det er en rigtig god dag, og det har kostet blod, sved og tårer at nå dertil, hvor vi er nu, siger Pernille Rosenkrantz-Theil, socialordfører, Socialdemokratiet. 

Og med det politiske flertal for ændringsforslaget var der højt humør hjemme hos Poul-Erik Rasmussen. Til trods for at Østre Landsret afgjorde, at han og de andre Godhavnsdrenges sag er forældet, så føler han, at der er håb forude.

- Det her det giver jo et kæmpe rygstød. Og en masse mod til at kæmpe videre, siger han.

Med en pris i ryggen

Udover den politiske velvilje har Rådet for Menneskerettigheder i år valgt at tildele deres hæderspris til Poul-Erik Rasmussen på vegne af foreningen Godhavns Drenge.

- Det her handler ikke om erstatning, men om at få en undskyldning og dermed anerkendelse for det myndighedssvigt, der har været. Det er det, der er vigtigt. Vi skal gå efter bolden her, og det er det Poul-Erik Rasmussen gør, og det er derfor, han får prisen, siger Søren Laursen, formand for Rådet for Menneskerettigheder.

Prisen giver nyt mod til Poul-Erik Rasmussen: 

- Især oven på at vi har tabt retssagen for forældelsesfristen, og vi sidder og tænker på, hvad vi nu skal gøre, for der er ingen tvivl om, at vi fortsætter, til vi får den undskyldning, men vi kunne ikke finde ud af, hvilke våben vi skulle bruge. Men nu kommer der noget, der beviser, at der er nogen, der tror på os, siger Poul-Erik Rasmussen. 

Herunder kan du se TV 2 Lorrys søndagsmagasin om Godhavnsdrengene fra marts måned

Mød virkelighedens Godhavnsdrenge.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik