Gigantisk puslespil: Nu skal 18 meter lang hval samles

Nysgerrige københavnere får lov at følge med, når Zoologisk Museum begynder at samle skelettet fra 18 meter lang finhval

00:47

Hvalpuslespillet ankommer til konservatorens værksted på Zoologisk Museum, hvor knoglerne skal samles til et helt skelet. Foto: Christina Egeris Vandborg, Statens Naturhistoriske Museum

1 af 2

Denne måned begynder Zoologisk Museum at samle Danmarks måske mest komplicerede puslespil.

Brikkerne består af en bunke knogler fra en 18 meter lang finhval, der strandede ved Blokhus i februar 2016.

Kraniet er fire meter langt, ribbenene to meter høje, og de største ryghvirvler skal der to mænd til at bære, og som noget helt særligt får nysgerrige sjæle lov til at følge med i dét arbejde, når museet åbner sit værksted i weekenden fra 30. september til 2. oktober. 
 

Læs også Statens Naturhistoriske Museum åbner

 

Konservator Abdi Hedayat omgivet af hvalknogler i sit værksted på Zoologisk Museum Foto: Christina Egeris Vandborg, Statens Naturhistoriske Museum

Finhvalen blev landskendt i foråret, da tusindvis af danskere besøgte stranden for at se nærmere på det døde dyr. Her gik forskerne i gang med at skære i hvalen for at bestemme, hvorvidt der var tale om en han eller hun, ligesom at prøver af ørevoks og øjne skulle fastslå dyrets alder. 

Konservator Abdi Hedayat fra Statens Naturhistioriske Museum i København var med til obduktionen, og han har nu fået æren af at samle resterne igen. 

-Jeg glæder mig utrolig meget. Det er altid sjovt at tage publikum med bag kulisserne, hvor de får en anderledes oplevelse end ved et almindeligt museumsbesøg. Det bliver lidt af et puslespil, siger han. 

Når finhvalen er samlet vil den i første omgang fragtes til Jylland i en container, hvor den vil blive udstillet i Nordsøens Oceanarium. Senere vil den rejse rundt i Jammerbugt Kommune. 


Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret