FV15: Danskerne vil stemme elektronisk

Otte ud af ti stemmeberettigede danskere vil gerne benytte sig af muligheden for at afgive deres stemme elektronisk, hvis det var muligt ved valget d. 18. juni.

Det viser en undersøgelse blandt 2.000 danskere foretaget for Ingeniørforeningen, hvor it-sikkerhedsekspert Jørn Guldberg, godt kan forstå danskernes ønske.

- Vi har jo vænnet os til at klare langt de fleste ting elektronisk. Derfor virker det også mærkværdigt, at valghandlingen fortsat bygger på blyant og papir. Omvendt er demokratiet ikke noget man spiller hassard med, og derfor skal et elektronisk valg på valgstedet naturligvis foregå på en sikker måde, siger han til sn.dk.

Danmark har en klar politisk bestemt strategi for digitalisering, og derfor mener jeg ikke, at det er specielt visionært, at vi ikke - som minimum - udnytter folketingsvalget til at afprøve digital understøttelse af stemmeafgivningen, siger han.

Den tværfaglige forskergruppe DemTech skal frem til juni næste år undersøge hvordan danskerne kan få elektroniske valg, og det glæder Jørn Guldberg.

- Så kan vi få belyst eksempelvis informationssikkerhed og kryptering, men danskernes opbakning til elektroniske stemmeafgivelse på valgstedet er i den grad til stede, siger han.

Blandt andre har Danske Handicaporganisationer efterlyst elektronisk valghandling, så de handicappede, som ikke selv er i stand til at sætte krydset, ikke nødvendigvis skal have valgforordnede og hjælpere med ind i stemmeboksen.