Foto: TV2/Lorry

Frikendt: Bilhandler slipper for millionbøde

Østre Landsret har frifundet brugtbilforhandleren Max Hartwig fra Birkerød for i grov uagtsomhed at have overtrådt reglerne for beregning af moms ved import af biler. Det betyder, at han slipper for en bøde på 1,5 millioner kroner.

- Jeg er utroligt lettet. I sagsforløbet er det blevet antydet, at jeg har været enten snotdum eller en rigtig snydepels. Det har virkelig været ubehageligt, for jeg har på intet tidspunkt følt, at jeg havde gjort noget ulovligt, siger Max Hartwig til Frederiksborg Amts Avis.

Sagen har rødder i en anden sag fra 2012, hvor brugtbilimportør og bilforhandler Svend Hartmann fra Birkerød, fik en dom på fire års fængsel og en bøde på 76,5 millioner kroner for momsunddragelse for omkring 100 millioner kroner i forbindelse med import af brugte biler fra primært Tyskland og Belgien.

For at få indbragt pengene begyndte Skat at interessere sig for de brugtbil-forhandlere, der havde købte bilerne af Svend Hartmann. En af dem var Max Hartwig, der således skulle hæfte for leverandørens momssvindel. Max Hartwigs sag kom for i Byretten i Lyngby i starten af 2014. Her blev Max Hartwig idømt en samlet bøde på 1,5 millioner kroner.

Med opbakning fra brancheorganisationerne Dansk Bilforhandler Union og AutoBranchen Danmark ankede Max Hartwig dommen til Landsretten, der altså frifandt Birkerød-bilhandleren.

- Max Hartwig har været under en helt urimelig anklage. Som brancheorganisation er vi glade for at kunne bakke op om vores medlemmer, når de har brug for det. Særligt i sager af så principiel karakter som denne, siger administrerende direktør Jens Brendstrup fra AutoBranchen Danmark.

Ankefristen til Højesteret udløb i mandags. Max Hartwigs sag er således endeligt overstået, skriver Frederiksborg Amts Avis torsdag.