Arkivbillede af kontrolbesøg i butik. Foto: Fødevarestyrelsen

Fødevarekontrollen uddeler sure smileys i sommervarmen

Flere detailvirksomheder i hovedstadsområdet gør ikke nok for at opbevare madvarer tilstrækkeligt køligt. Det viser Fødevarestyrelsens kontrolrapporter for juli måned.

Her i sommervarmen gælder det om at være ekstra varsom med fødevarehygiejnen, da bakterier vokser hurtigt ved høje temperaturer, og forbrugerne kan risikere at blive syge.

Fødevarestyrelsens kontrolbesøg i juli måned viser dog, at det ikke er alle detailvirksomheder, der fokuserer lige meget på netop den problematik. 

Flere har nemlig fået tildelt sure smileys og bøder, fordi de ikke har styr på håndteringen af deres madvarer.

Læs også Burgerrestaurant får sin tredje sure smiley på et halvt år

21 grader i køleskab 

Hos Vestegnens Sunde Køkken i Vallensbæk Strand er et større parti kyllingestrimler blevet opbevaret i et køleskab ved for høj temperatur. 

Med et indstikstermometer har Fødevarekontrollen målt, at poserne med kyllingestrimler havde en temperatur på helt op til 21 grader.

Det kostede virksomheden en bøde på 5.000 kroner og en sur smiley. 

Læs også Dagligvarebutik på Nørrebro har rekord i sure smileyer

Ikke tid til køl og frost

Espresso House i Lyngby Storcenter har også haft kontrolbesøg i juli måned. Her er fødevarer blevet opbevaret ved en rumtemperatur på over 24 grader - tilsyneladende fordi medarbejderne ikke har haft tid til at sætte dem på køl og frost efter levering.  

Butikkens pålægsskinke er blandt andet blevet målt til at have en temperatur på over 16 grader og en wrap med kylling er blevet målt til over 13 grader.

Fødevarestyrelsen har givet virksomheden en bøde på 15.000 kroner og en sur smiley. 

Læs også Madmarkeder har styr på hygiejnen - næsten

For varm fisk

I dagligvareforretningen Netto i København SV har der været problemer med temperaturen i køledisken. 

Da Fødevarestyrelsen lagde vejen forbi, kunne man konstatere, at der blev opbevaret ferske fisk i en montre med en temperatur på 6,8 grader, selvom temperaturen højst burde være 2 grader. 

De forskellige pakker med fisk blev målt til at have temperaturer mellem 6 og 10 grader. 

Netto valgte at kassere cirka 40 pakker med laks og syv pakker med rødspættefiletter men slap ikke for en bøde på 10.000 kroner og en sur smiley. 

- Sommervarmen er naturligvis ingen undskyldning for at overskride temperaturer for fødevarer. Dette tilfælde skyldes dog en køledisk, hvor ventilatoren ikke virkede efter hensigten. Det er selvfølgelig ikke godt nok, og vi beklager. Alle fisk blev straks kasseret, og vi har efterfølgende bragt forholdene i orden og monteret låger på køledisken, siger Braw Bakir, der er regionschef i Netto.