Foto: Lorry

Fødevarestyrelsen finder svinekød i shawarmakød

Svinekødet blev fundet hos Danmarks største producent af kød til shawarma. Underleverandør er smidt på porten.

Fødevarestyrelsen har i en stikprøve fundet svinekød i stegt oksekød hos virksomheden Anadolu Kød, der er Danmarks største producent af kød til shawarmaer og storleverandør til shawarma-barer, grillbarer og pizzeriaer i Københavnsområdet.

Fundet blev gjort i det produkt, som virksomheden ifølge sin egen hjemmeside sælger mest af, nemlig 'stegt kebab, oksekød'.

Kødet svitses ude i fastfood-restauranterne på en pande og puttes sammen med salat og dressing i et pitabrød til en klassisk shawarma, som der bliver solgt i tusindvis af hver eneste dag.

En shawarma er en af de mest populære retter blandt de mere end 200.000 muslimer i Danmark. De spiser af religiøse årsager ikke svinekød, der bliver anset for urent.

»Det er en kæmpe skandale, som kommer til at skabe et ramaskrig blandt mulismer i Danmark. Vores religion forbyder os at spise svinekød. Derfor vil muslimer blive nervøse for at spise shawarma, for de kan ikke overholde deres religiøse forpligtelser, hvis der er svinekød i shawarmaen«, siger Imran Shah, talsmand for Islamisk Trossamfund.

Anadolu Kød er beviset på, at shawarma er blevet 'big business' i Danmark, i takt med at antal muslimer er steget, og danskerne har taget den mellemøstlige madkultur til sig.

Virksomheden har egen fabrik i Polen og omsætter for 60-80 millioner kroner om året. Firmaets navn står på de let genkendelige flag med shawarma-kød, der pryder salgsstedernes facader.

Fødevarestyrelsen var i februar på besøg hos Anadolu Kød i Smørum og udtog prøver af et parti stegt kebab, som virksomheden havde importeret fra sin egen fabrik i Polen. Prøven blev taget som led i en kampagne, hvor myndighederne ledte efter hestekød i oksekød som reaktion på den europæiske fødevareskandale.

Analysen af kødet viste, at det indeholdt 0,8 procent svinekød. Hele partiet af det pågældende kød stod i 56 kartoner på en palle i fryseren på virksomhedens lager. Anadolu Kød lovede ifølge Fødevarestyrelsens kontrolrapport om sagen at destruere hele partiet på 448 kilo.

Direktør og medejer af Anadolu Kød Mustafa Sahin beklager, at der er fundet svinekød i hans oksekød.

Han understreger, at kødet ikke nåede ud til shawarma-barerne. Og han garanterer, at ingen af hans kunder har serveret shawarma med svinekød til forbrugerne.

Han forklarer, at det pågældende parti kød stammede fra en ny underleverandør, som for første gang havde leveret kød til Anadolu Køds fabrik i Polen. Underleverandøren havde leveret kødet, og fabrikken havde skåret, stegt og pakket det. Der er ifølge Mustafa Sahin ikke tale om, at der på fabrikken er sket en blanding af oksekød og svinekød.

»Vi er frygteligt kede af det. Selv om varerne ikke er kommet på gaden, så sætter det desværre et stort spørgsmålstegn ved, om vi har styr på tingene. Sådan vil kunderne og forbrugerne tænke«, siger Mustafa Sahin.

Han forklarer, at det pågældende parti kød stammede fra en ny underleverandør, som for første gang havde leveret kød til Anadolu Køds fabrik i Polen.

Underleverandøren havde leveret kødet, og fabrikken havde skåret, stegt og pakket det. Der er ifølge Mustafa Sahin ikke tale om, at der på fabrikken er sket en blanding af oksekød og svinekød.

»For at undgå krydssmitte så kommer der aldrig svinekød ind på vores fabrik. Vi er nu begyndt på at lave vores udskæringer selv, så vi ikke modtager forarbejdet kød. Vi køber hele dyrekroppe, som vi selv skærer op«, siger han.

Svinekødet blev fundet i stegt oksekød, som er den vare, I sælger mest af. Hvordan kan du så garantere, at forbrugerne ikke har fået serveret svinekød i shawarmaen?

»Kødet stammede fra en ny underleverandør, som åbenbart ikke havde styr på tingene. Vi har opsagt samarbejdet med det slagteri. Det slagter åbenbart også svin, og så er der sket en sammenblanding af kødet«.

Hvordan kan du garantere, at de andre leverandører af stegt oksekød sørger for, at der ikke er svinekød i?

»Vi har besøgt de pågældende slagterier, da vi antog dem som underleverandører og har set, at de ikke også slagter svin. Men jeg tror desværre ikke, vi har fået besigtet det her slagteri, og det har vi det virkelig dårligt med«.

I har haft råt kød, der indeholdt svinekød, inde på jeres fabrik. Hvordan kan I være sikre på, at alle sporene af svinekød er væk?

»Partiet er skåret, stegt og pakket på én dag. Bagefter er rummet blevet vasket og kloreret, så der er ingen spor af svinekød på fabrikken«, siger Mustafa Sahin, direktør og medejer af Anadolu Kød.