Fødevareregion Øst på historisk stor opgave

Fødevareregion Øst er kommet på en historisk stor opgave i Køge i forbindelse med den aktuelle opblomstring af sygdomstilfælde forårsaget af bakterien Campylobacter. Det skriver DAGBLADET Køge.

45 borgere er indenfor de seneste 14 dage meldt syge, og mistanken retter sig mod drikkevandet fra Køge Vandværk, som dækker den største del af Køge by.

I alt 260 fødevarevirksomheder ligger i vandværkets zone, og de får alle besøg af fødevareregionens konsulenter, der tirsdag eftermiddag indledte arbejdet. Her besøgte 11 konsulenter de første 130 af virksomheder, og det gælder alt fra kiosker med friske læskedrikke, til restauranter og store kantiner.

Resten af virksomhederne besøges onsdag, og alle er blevet påbudt at koge vandet, der bruges til madlavning. Dog er det tilladt at bruge vand i fødevarer, der varmes op til mindst 75 grader, og det er tilladt at bruge vandet til rengøring og håndvask.

- Det er den største enkeltopgave, vi har løst i en forureningssag nogensinde, siger Morten Lisby, der er koordinator i Fødevareregionen, til DAGBLADET Køge.

Han kan endnu ikke sige, hvor længe fødevarevirksomhederne skal tage hensyn til det måske forurenede drikkevand.

- Vi ophæver først det her påbud, når lægen kan se, at der ikke er flere sygdomstilfælde, og prøver viser, der er rent vand i vandværket, siger Morten Lisby.

Indtil videre er det uvist, hvor længe de aktuelle kogepåbud skal opretholdes. Der er ikke fundet noget unormalt bakterieindhold i drikkevandet, og der afventes lige nu resultatet af nye vandprøver. Drikkevandet er dog indtil videre den eneste kendte fællesnævner mellem de 45 syge mennesker, skriver DAGBLADET Køge.