FOA om sygehus-fyringer: Rammer patienter og medarbejdere hårdt

Massefyringer i Region Sjælland vil forringe serviceniveauet for patienterne og øge presset yderligere på sundhedspersonalet, mener FOA.

Det kommer til at få store konsekvenser, når op til 317 medarbejdere i Region Sjælland skal fyres til november – både for dem, der står til at miste deres arbejde, men også for deres kolleger og patienterne.

Det mener FOA, der er faglig organisation for blandt andet sosu-assistenter og portører.

- Det kommer til at medføre et dårligere serviceniveau for patienterne. Men det betyder også, at de medarbejdere, der er tilbage, skal løbe stærkere, for opgaverne skal jo klares, siger forbundssekretær i FOA, Helena Mikkelsen, til TV 2 Lorry.

I de senere par år er der ifølge Helena Mikkelsen kommet 50.000 flere patienter gennem sundhedsvæsenet, hvilket har været med til at øge presset på sundhedspersonalet.

Hun frygter derfor, at de mange afskedigelser vil forværre situationen yderligere. Blandt andet i form af flere genindlæggelser, fordi personalet ikke kan følge med.

- Vi er nødt til at have det tilstrækkelige antal hænder, så vi kan sikre, at patienterne får en ordentlig behandling samt minimere risikoen for genindlæggelser, fordi de ikke er blevet behandlet korrekt første gang, de var indlagt, siger Helena Mikkelsen.

En ond spiral

Baggrunden for fyringerne i Region Sjælland skyldes et stort underskud på regionens 2019-budget, som er udfordret af udgifter til blandt andet behandling af flere patienter med mere komplicerede sygdomme og mere effektiv, men dyrere sygehusmedicin.

Oveni det kommer, at især Sjællands Universitetshospital skal indhente et underskud på 2018-budgettet samt en politisk beslutning om at indskrænke administrationen. 

- Det er en klassiker at sige, at vi allerede løber stærkt. Men når den økonomi, der bliver givet til sundhedsvæsenet, kun dækker de stigende medicinpriser, vi har, men ikke antallet af hænder til behandling og pleje, så får vi denne her onde spiral, siger Helena Mikkelsen.

Sjællands Universitetshospital i Roskilde og Køge vil blive hårdest ramt med afskedigelser svarende til 215 årsværk. Derudover nedlægges 145 ubesatte stillinger på hospitalet.

Tirsdag den 23. oktober er der forhandling med de faglige organisationer om masseafskedigelserne.

Afskedigelserne sker i november, og stort set alle faggrupper bliver berørt både på medarbejder og ledersiden. Det gælder både sygeplejersker, lægesekretærer, sosu-assistenter, administrativt personale, læger, bioanalytikere og andre faggrupper.

OVERBLIK OVER DE FORVENTEDE KONSEKVENSER I HELE REGION SJÆLLAND:

  • 595 årsværk bliver berørt af besparelser i sparerunde i regionen.
  • Der skal afskediges 317 årsværk - heraf er der ledige stillinger til ca. 50 medarbejdere
  • Nedlæggelse af stillinger, som i dag er ubesat: 278 årsværk

    Heraf fordeling på sygehusene:
     
  • Sjællands Universitetshospital i Roskilde og Køge er hårdest ramt med afskedigelser svarende til 215 årsværk (derudover nedlægges 145 ubesatte stillinger)
  • Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse: Afskedigelser svarende til 25 årsværk (derudover nedlæggelse af 36 ubesatte stillinger)
  • Nykøbing F. Sygehus: Afskedigelser svarende til 31 årsværk (derudover nedlæggelse af 28 ubesatte stillinger)
  • Holbæk Sygehus: Afskedigelser svarende til 11 årsværk (derudover nedlæggelse af 20 ubesatte stillinger)
  • Regionshuset i Sorø: Afskedigelser svarende til 26 årsværk (derudover nedlæggelse af 30 ubesatte stillinger)
  • Psykiatrien er friholdt, bortset fra administrationen

Kilde: Region Sjælland

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik