Foto: Nordsjællands Politi og Erik Refner - Scanpix

Fik 100 børn til at dele nøgenbilleder - Politi advarer forældre

En 59-årig mand har lokket mere end 100 ofre til at sende ham nøgenbilleder. Nu deler Nordsjællands Politi en kærlig opsang med nyttige råd.

- For nylig blev vi færdige med at gennemgå mere end 100.000(!) chatsamtaler, som vi har tiltalt en 59-årig mand for at have ført med primært mindreårige drenge og piger.

Sådan indleder Nordsjællands Politi tirsdagens Facebook-opslag, som er delt i hundredvis af danskere allerede efter få timer. 

Herefter anbefaler man forældrene at tage en kærlig snak med deres børn for at undgå lignende episoder fremover.

-  Inden vi fortsætter dette opslag, vil vi gerne slå fast med syvtommersøm, at ingen ofre har gjort noget forkert i denne sag. Men har du mindreårige poder, som er aktive på de sociale medier eller har en smartphone, vil vi anbefale dig at tage en rolig snak med ungerne om, hvordan de færdes sikkert på nettet. Og det er formentlig en god idé at tage snakken løbende, skriver man. 

Sexkrænker udgav sig for at være et barn

Den sigtede har gennem forskellige chatsider på internettet lokket børn til både at sende ham nøgenbilleder eller onanere for ham via videochat. 

Læs også Sex-krænker fra Nordsjælland hærger: Børn blandt de 100 ofre

- Ofte har han udgivet sig for at være jævnaldrende med den han chattede med. På den måde har han fået opbygget et tillidsforhold til dem, har leder for personfarlig kriminalitet ved Nordsjællands Politi, Henrik Gunst, fortalt TV 2 Lorry.

Efter han har fået opbygget et tillidsforhold til ofrene, har manden bedt dem tage tøjet af og i flere tilfælde fået dem til at foretage seksuelle handlinger. Den 59-årige har optaget disse handlinger uden, at de forurettede var klar over det og dermed også uden at have fået samtykke til optagelserne.

Herudover har manden i nogle tilfælde delt optagelserne med andre, der har interesse for børnepornografisk materiale.

Tal med jeres børn - også de små

Nordsjællands Politi opfordrer forældre til løbende at tale med børnene om deres internetoplevelser og brug. 

- Et af ofrene var i øvrigt kun 8 år gammel, så samtalerne om god og sikker opførsel på nettet kan med rette kedeligt nok tages i en tidlig alder, skriver man.

Der er vedhæftet fem råd fra det kriminalpræventive råd til en sådan samtale. 

- Sagen understreger, hvor vigtigt det er, at forældre hjælper deres børn til sikker adfærd på de sociale medier, siger Henrik Gunst. 

Der er i alt identificeret 104 forurettede i sagen. Den 59-årige har erkendt størstedelen. 

Sådan taler du med dine børn om gromming

- Anerkend at de sociale medier er en uundværlig del for børn og unges liv, og manglende tilstedeværelse online kan føre til at barnet isoleres

- Vis en aktiv og positiv interesse for børnenes færden på de sociale medier. Det er en ligeså vigtig del af deres liv som skolen og fritidsinteresserne

- Fortæl børnene, at der findes børnelokkere, svindlere og bedragere på nettet, og at de skal fortælle, hvis de er udsat for noget ubehageligt

- Tal med børnene om, at de har ret til at få deres grænser respekteret, og at de kan være med til at stoppe de kriminelle, hvis de fortæller om det til en voksen. Lovgivning, moral og etik er det samme i den fysiske verden som i cyberspace

- Fortæl børnene, at i sager om seksuelle krænkelser på nettet, er det den voksne, der er den kriminelle, og at børn har ret til at blive beskyttet