DM i Skills 2019 skal give unge lyst til at blive faglærte

Alt for få tager en erhvervsuddannelse og der er mangel på lærlinge i 29 fag. Det skal Danmarks mesterskabet for faglærte, SKILLS 2019 gøre noget ved.

I tre store haller starter DM i SKILLS 2019 med musik og indmarch. I år er det i Arena Næstved og både konkurrencedeltagere, der skal dyste om at blive landets bedste til deres fag og unge, der demonstrerer deres fag, er med her. Og så er der taler.

Undervisningsminister Merete Riisager, Lib. Alliance, holder tale. Alle klapper og nu kan dysten begynde. Men DM i SKILLS 2019 er vigtig på mange måder:

- Vi vil vise alle de muligheder, der findes med en erhvervsfaglig uddannelse. Og med DM viser vi eliten, de allerbedste og mest dedikerede erhvervsskoleelever, der viser deres talenter frem. Konkurrenceelementet fylder meget, men samtidig er der skruet op for vejledningen til alle de unge, der kommer på besøg, siger Ole Heinager, Direktør for NEXT København og formand for Copenhagen Skills.

DM i SKILLS 2019 er tre dages dyst - med mange udfordringer. Jacob Bredal stiller op i konkurrencen for gourmetslagtere.
Han skal forvandle mange slags kød og grøntsager til forskellige retter og en "score-middag".
Og han er stolt af at være med:

- Fordi jeg gerne vil sætte noget fokus på uddannelsen, slagteriuddannelsen. Fordi det er lidt en døende race og det syntes jeg er synd, siger Jacob Bredal. Han stiller op for at vinde guld som Danmarks bedste i sit fag.

I den her uge kan du i serien "Unge med SKILLS" se hvad man tjener i fagene, VVSer, receptionist og gourmetslagter. Og hvad fagene faktisk går ud på.

72.000 faglærte efterlyses

Sidste år tog kun 19 procent af de unge en erhvervsuddannelse - det er alt for få.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd anslår at der i 2025 mangler 72.000 faglærte voksne. Mens det forudses at vi får et overskud af akademikere.

Der er altså ledige lærepladser at få i 29 fordelsuddannelser - fag, hvor der forventes at blive et stort behov for arbejdskraft.
Så de virksomheder, der tegner kontrakter i fagene kan opnå en kontant bonus.

Størstedelen af uddannelserne er tekniske erhvervsuddannelser, målrettet fremstillings- og fødevareindustrien, byggeriet og servicefag.

Til DM i SKILLS 2019 holder dommerne øje med receptionisterne døgnet rundt. For virkeligheden er at man skal være smilende og serviceminded døgnet rundt som receptionist.
Til DM i SKILLS 2019 holder dommerne øje med receptionisterne døgnet rundt. For virkeligheden er at man skal være smilende og serviceminded døgnet rundt som receptionist.
Foto: Annie Aurby - TV 2 Lorry

Fordomme står i vejen for et job med god løn

Men faglige uddannelser har fået et dårligt ry:
- Det er jo den der med, at hvis man er for dum til gymnasiet, så kan man tage en erhvervsuddannelse, siger Emil Wang, VVS-energispecialist og lige nu i kamp om Danmarksmesterskabet i sit fag i DM i SKILLS 2019.

Han er en af de fire unge, vi har fulgt i den her uge. Fakta er, at i hans uddannelse skal man både have hænderne skruet rigtigt på, kunne matematik, dansk, udregne en pris på en entreprise og arbejde rumligt med metal, rør og ventiler, der skal sættes op, så det giver varme, vand og energi.

Og det er SKILLS Danmarks opgave at vende de mange fordommme om, hvem der egner sig til at være faglært:

- Prøv at se dig omkring til et DM. Er der nogle af de unge i konkurrence, der ser dumme ud? Jeg tvivler på, at de vil være i stand til at præstere det de gør, hvis de var dumme eller dårlige. Jeg tænker, at det især er forældrene, der trænger til at få justeret deres virkelighedsbillede af de uddannelser, der findes og de krav der følger med. Der er sket en del siden de selv var unge!, siger Ole Heinager.

Tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser at mange faglærte tjener godt.
Hver 3. faglærte kan matche lønnen for en bachelor. Men det faktum er nærmest hemmeligt. I Copenhagen Skills arbejder de på sagen, netop blandt de unge:

- Vi bruger influencers - ung til ung. Og så prøver vi at få de voksne omkring de unge til at fortælle en ny historie, der ikke baserer sig på fortiden fordomme, men nutidens facts. Vi har tre obligatoriske dage med over 14.000 af vores 8. klasseelever fra hele hovedstadsregionen. Dage som vi udnytter til give de unge erfaringer og viden om EUD-fagene. Og vi laver vi materiale til lærere og forældre, som jo i høj grad påvirker de unge, siger Ole Heinager, Direktør for NEXT København og formand for Copenhagen Skills.

Til DM i SKILLS skal gourmetslagterne forvandle en halv gris og mange kilo lam og oksekød til patéer, rullepølse og en score middag.
Til DM i SKILLS skal gourmetslagterne forvandle en halv gris og mange kilo lam og oksekød til patéer, rullepølse og en score middag.
Foto: Andreas Hentze Madsen - TV 2 Lorry

Mor bestemmer hvilken uddannelse unge vælger

Det er stadig gymnasiet, mange unge ser som hovedvejen til et godt liv. Måske fordi det også giver et par år til det endelige valg af uddannelsesretning. 
På erhvervsskolerne skal man vælge mellem fire hovedområder fra start af:

- Altså, det er jo vigtigt at få sagt, at de netop ikke skal vælge fag med det samme. De starter på et grundforløb og har senere flere muligheder for at ombestemme sig og vælge noget andet. Så i virkeligheden er erhvervsskolerne et godt sted at udfordre sin tvivl, men stadig være på vej, siger Ole Heinager, Direktør for NEXT København og formand for Copenhagen Skills.

Undersøgelser viser, at de unges mor har afgørende indflydelse på unges valg af uddannelse - og hun kan ofte bedst lide gymnasiet. Det skal DM i SKILLs netop lave om på:

- Vi er meget bevidste om at oplyse både mor og far om mulighederne med EUD, og har i de sidste år kørt flere kampagner. I det kommende år, hvor vi varmer op til at afholde DM i Skills i hovedstadsregionen, vil vi skrue seriøst op for lyden, både via sociale medier, men i høj grad også i forhold til at nå ud til forældre via debat i pressen. Jo mere vi kan udfordre deres forforståelse, jo bedre!, siger Ole Heinager.

Gå efter det du brænder for

Fremad satser Skills Copenhagen på at støtte op om, at flere unge ser erhvervsuddannelserne på linje med gymnasiet. Som et aktivt valg af et godt arbejdsliv og en god fremtid:

- Vi vil som det allerførste ikke kommunikere til de unge, at de skal vælge en erhvervsuddannelse for at hjælpe beskæftigelsen eller væksten i Danmark. De unge skal vælge det, de brænder for. En anden ting er, at de unge oplever et enormt pres fra alle sider og føler at selve det at træffe et valg, fx et uddannelsesvalg, har store konsekvenser. Vi vil også gerne arbejde for at de unge forstår, at det er ok at træffe et forkert valg. Der er altid en vej videre derfra.

Copenhagen Skills arbejder for at støtte familier og unge i at kunne vælge uddannelse på et oplyst plan, siger Ole Heinager, Direktør for NEXT København og formand for Copenhagen Skills.

Lørdag vil beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen uddele arbejdsmiljøprisen, og senere lørdag får DM i SKILLS 2019 besøg af statsminister Lars Løkke Rasmussen, som vil dele præmier og diplomer ud til vinderne ved afslutningsceremonien. 

Fordelsuddannelser 2019

Anlægsstruktør, bygningsstruktør og brolægger

Automatik- og procesuddannelsen

Bager- og konditor

Buschauffør i kollektiv trafik

Entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelsen

Gastronom

Glarmester

Gourmetslagter

Industrioperatør

Industriteknikeruddannelsen

Karrosseriuddannelsen

Kranfører

Køletekniker

Landbrugsuddannelsen

Lastvognmekaniker

Maskinsnedker

Mejerist

Plastmager

Receptionist

Skorstensfejer

Slagter

Tagdækker

Teknisk isolatør

Tjener

Togklargøringsuddannelsen

Turistbuschauffør

Vejgodstransportuddannelsen

VVS-energi

Værktøjsuddannelsen

Erhvervsfisker (anvender fordelskonceptet, men er ikke en del af bonusordning)


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik