Borgerne snydes for skattepenge

Myndighederne har lavet fejlen, men borgerne kommer til at betale for den. Fire kommuner nægter at betale ejendomsskat tilbage til borgerne, selv om kommunerne indrømmer, at de har opkrævet for mange penge, skriver Politiken onsdag.

Dermed bliver borgere i Fredensborg, Frederikssund, Tønder og Vejle Kommuner snydt for tusindvis af kroner.      

»Mange har været ængstelige over at have en skattesag hængende over hovedet i årevis, og nu kan de ikke få deres egne penge tilbage. Det er vanvittigt«, siger jurist Christian Gommesen fra rådgivningsfirmaet Rafn & Søn, som håndterer mindst 90 procent af sagerne, til Politiken.

Sagerne er opstået, fordi kommunerne i flere år opkrævede for meget ejendomsskat hos boligejerne. I 2003 overtog Skat vurderingsopgaven og begyndte at rette fejlene. Men det har taget så lang tid, at mange sager først er afsluttet nu - nogle er mere end 10 år gamle.
     
Men selv om borgerne nu har sort på hvidt, at de har betalt for meget i skat, kan de ikke regne med at få deres penge tilbage, skriver Politiken.
     
De fire kommuner mener, at alt, som ligger mere end fem år tilbage, falder for en forældelsesfrist. Blev der opkrævet for meget skat i 2004, blev sagen efter kommunernes vurdering forældet i 2009. Det har blandt andet betydet, at Fredensborg Boligselskab ikke får 90.000 kroner tilbage. Kommunerne mener nemlig, at forældelsesfristen på fem år gælder, selv om det er Skats sagsbehandlingstid, der har gjort sagen mere end fem år gammel.
     
»De fleste af klagesagerne har været meget længe undervejs i Skat, og ansvaret herfor er ikke kommunernes. Den lange sagsbehandlingstid betyder desværre også, at spørgsmålet om, hvor mange års tilbagebetaling der skal finde sted, bliver aktuelt«, siger chefkonsulent i Fredensborg Kommune Martin Kjellberg Ishøy til Politiken.
     
Men kommunerne kan ikke bruge forældelsesloven på den måde, fastslår en af landets førende eksperter:
     
»Forældelsesreglerne gælder først fra det tidspunkt, hvor man vidste, eller burde have vidst, at man havde mulighed for at få penge tilbage. Her har de fleste ikke været bekendt med den mulighed - folk har jo ikke regnet med, at de opgørelser, de fik, var forkerte. Skatteborgerne har ret i denne sag«, siger juraprofessor Søren Friis Hansen fra Syddansk Universitet til Politiken.

Skat henviser til Indenrigsministeriet, som først vil svare, når en arbejdsgruppe har taget stilling til sagen. Indenrigsminister Bertel Haarder (V) oplyste dog i sidste måned til Folketingets Kommunaludvalg, at lange sagsbehandlingstider ikke medfører, at grundejere mister retten til tilbagebetaling, skriver Politiken.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Stevns Station

141 år gammel togstation skal flyttes

Jacob Gowland Jørgensen

playFamiliefar trodsede rejsevejledninger: - Jeg har brug for at komme væk fra hverdagen

mændenes hjem

Hjemløse sælger juletræer og får indtjeningen i egen lomme

FÆRDIGT INDSLAG(3)

playTingbjerg bygger sig ud af den hårde ghettoliste - beboer frygter opdelt lokalsamfund

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere