Foto: TV2/Lorry

Foto: TV2/Lorry

1 af 2

Boligselskaber truer sig til god opførsel

Mens en dom fra højesteret i 2013 slog fast, at boligselskaber kan smide hele familier på porten, hvis bare én i familien begår alvorlig, personfarlig kriminalitet i området, så sker det yderst sjældent.

DR P4 København har kontaktet seks boligselskaber, der tilsammen administrerer 150.000 boliger i hovedstadsområdet, og kun fem gange sidste år er en hel familie blevet sat på gaden på grund af et familiemedlems kriminalitet. - Nogle gange kan vi ikke gennemføre en sag, fordi vi ikke kan skaffe dokumentation nok. F.eks. hvis naboerne ikke tør vidne, hvis det handler om alvorlige ting som trusler, vold og alvorlig hærværk. Så kan man jo godt blive lidt skræmt, siger HR og Jurachef i boligselskabet KAB, Birthe Houlind.

Sjælden regel er vigtig for boligselskaber

Men selvom reglen kun sjældent benyttes direkte, så er den alligevel vigtig, for den virker forebyggende. Det siger administrerende direktør i boligselskabet FSB, Bjarne Larsson:

- Når man er klar over, at noget så basalt som ens bolig kan forsvinde mellem fingrene på en, så er man også villig til at få styr på sin families, ens egen eller gæsters optræden i et boligområde, siger Bjarne Larsson til DR P4 København.

Han peger altså på, at alene risikoen for at hele familien står uden tag over hovedet, hvis bare et enkelt medlem af familien begår personfarlig kriminalitet i nabolaget er nok til at reducere antallet af sager.

Udsmidning virker præventiv mod kriminalitet

I Albertslund brugte man reglen efter flere unge mennesker stod bag en stribe ildspåsættelser i 2013. Det kan være nødvendigt som en sidste udvej, mener borgmester i Albertslund, Steen Christiansen.

I tråd med boligselskaberne betragter han dog i lige så høj grad muligheden for at sætte en hel familie ud som et præventivt redskab mod kriminalitet.

- Alene truslen om, at man kan blive smidt ud af sin bolig er med til at gøre at man samarbejder med myndigheder og i øvrigt er medvirkende til at leve fredsommeligt sammen med sine naboer, siger Steen Christiansen.