Ældgammelt ror er dukket op i Østersøen

I forbindelse med klargøringen af den kommende havemøllevindpark på Kriegers Flak er der fundet et gammelt ror, som menes at stamme fra 1700-tallet.

Marinearkæologer klappede formentlig i hænderne efter fundet af et gammelt ror på Kriegers Flak.

I forbindelse med havbundsundersøgelser ved flakken, har marinearkæologer fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde nemlig bjærget et 8,30 meter langt og 1,2 tons tungt ror. 

Efter at roret er kommet op over havets overflade, har arkæologer nu en klar idé om, hvilket skib der for cirka 300 år siden mistede sit ror ude i Østersøen.

- Da vi så rorhovedet på Vattenfalls videooptagelser, gik vi i gang med at lede efter et lignende ror i historiske bøger med beskrivelser og tegninger. Og heldet var med os, da vi i et svensk værk fra 1768 med konstruktionstegninger af skibe fandt et ror, som passer nøjagtigt med det, vi nu har bjærget, siger Mikkel Thomsen, museumsinspektør og arkæolog på Vikingeskibsmuseet, i en pressemeddelelse.

Han er desuden ansvarlig for fund til havs i Østdanmark, der kan være over 100 år gamle. 

Og ifølge ham blev skibstypen især brugt til transport af varer fra for eksempel Amsterdam til byerne ved Østersøen tilbage i 1700-tallet.

quote Vi mener, at Kriegers Flak på grund af de forholdsvis lave vanddybder kan være benyttet som ankerplads, hvor man i dårligt vejr ventede på at kunne gå op igennem Øresund.

Morten Johansen, museumsinspektør og arkæolog hos Vikingeskibsmuseet.

Havbundsundersøgelserne er dog ikke kommet ud af det blå. De er derimod igangsat, fordi Kriegers Flak er et område, der snart bliver lavet om til Danmarks største havmøllevindpark. Men før opførelsen, skal det blandt andet afklares, om der findes genstande fra fortiden, som er mere end 100 år gamle og dermed beskyttet af Museumsloven.

Mulig lavvandet ankerplads

Siden fundet er arkæologerne begyndt at spekulere på, hvad Kriegers Flak tidligere blev brugt til.

Hvad er en flak?

En flak er en stor, flad (sand)grund i havet, som kan have forbindels til en strand.

 

Kilde: Den Danske Ordbog

- Vi mener, at Kriegers Flak på grund af de forholdsvis lave vanddybder kan være benyttet som ankerplads, hvor man i dårligt vejr ventede på at kunne gå op igennem Øresund. Skibet kan også have været del af de hyppige engelske konvojer i området omkring 1800. Der ligger nemlig påfaldende mange ankre i det forholdsvis lavvandede område, siger Morten Johansen, som ligeledes er museumsinspektør og arkæolog, og selv var en af dykkerne på roret.

En havbund rig på historie

Undersøgelserne af havbunden har kastet flere fund af sig ud over det gamle ror.

118 potentielt kulturhistoriske objekter er nemlig blevet undersøgt. I alt tre genstande er blevet bjærget; roret, et såkaldt sidesværd og en mast. Desuden er flere ankre blevet rykket rundt på havbunden for at give plads til opførelsen af den nye havmøllevindpark.

Arkæologernes arbejde anses for at være færdigt, og finkæmningen af Kriegers Flak er dermed afsluttet.

I indslaget nedenfor kan du blive klogere på havvindmølleprojektet i Kriegers Flak. 

 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik