3D-skannere skal genskabe KB-Hallen

Som en af de første bygninger i Danmark skal KB-Hallen nu genskabes ved hjælp af 3D-skanning.

Når den legendariske KB-Hal, der brød i brand i september 2011, skal genskabes, bliver det ved hjælp af 3D-skannere. Det gør man for at efterkomme Kulturarvsstyrelsens krav om at bygge hallen op så korrekt som muligt.

Landinspektør Anders N. Møller fra landinspektørfirmaet LE34, der står for skanningen, fortæller, hvorfor de har valgt netop denne metode.

- Der findes ikke originale konstruktionstegninger, og nu er hallen jo brændt. Alt, der ikke er beton er væk. Det giver mulighed for at skanne hallen ved hjælp af en 3D-skanner, og derved få hele råkonstruktionen dokumenteret, siger han til Ritzau.

Han fortæller, at teknikken har været kendt i nogle år inden for industri, men at metoden er ny i arkitektverdenen.

- En laserskanner måler ikke kun et punkt ad gangen, den sender en byge af punkter ud - cirka 970.000 punkter i sekundet - og så får den en refleksion tilbage til laserskanneren, som gemmer afstand og vinkel til punkterne, forklarer Anders N. Møller.

- Så samler man en masse punktmålinger og putter dem ind i et tegneprogram. Så tegner man stregerne op fra punkt til punkt og får et nærmest fotorealistisk billede af, hvordan hallen er bygget op, uddyber han.

Ifølge Anders N. Møller vil det betyde, at den nedbrændte hal kan dokumenteres med et punkt for hver halve til hele centimeter, hvilket han betegner som "ret præcist".

I genopbygningen skal der skal tages hensyn til Kulturarvsstyrelsens krav om respekt for hallens fredningsmæssige værdier men også boldklubbens krav om nutidige forhold for lejere og brugere, der sikrer, at hallen kan rumme både udstillinger, koncerter og sport.

Inden branden i 2011 nåede bands og musikere som Rolling Stones, Fleetwood Mac, The Band, Black Sabbath, Busta Rhymes og Lady Gaga at optræde der.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik