Foto: TV2/Lorry

12.000 Roskilde Bank-småsparere får 140 millioner i erstatning

I disse uger ruller 140 millioner kroner ind på kontoen hos 12.000 småsparere, der ellers måtte vinke farvel til deres penge, da Roskilde Bank gik konkurs i 2008.

Det sker, efter et forlig sidste år afgjorde, at de skulle have 60 procent af deres investeringer tilbage.

Kunderne har alle fået et brev fra banken, der i sin tid på aggressiv vis opfordrede dem til at købe "en af Danmarks bedste bankaktier", og dermed blev de lokket med på bankens katastrofekurs.

- Det er så lang tid siden, det hele skete, at jeg ikke havde regnet med at få noget, siger Anders Høst, der er tidligere aktionær i Roskilde Bank, og for kort tid siden har fået 180.000 kroner ind på kontoen.

Erstatningerne tikker ind på kontoen, seks år efter Roskilde Bank krakkede og fik den danske finanskrise til at rulle.

Selvom 12.000 sager nu er afgjort, arbejder statens skraldespandsselskab Finansiel Stabilitet, der overtog Roskilde Bank, stadig på at få afgjort 600 mere komplicerede sager. Her har kunderne ikke modtaget et brev, men mener alligevel de har købt aktier efter aggressiv og vildledende

markedsføring. Derfor kan de have krav på erstatning.

- Det kan være kunder, der har fået et telefonopkald fra banken eller været til møde i banken og blevet opfordret til at købe aktier. De kan føle, de har et berettiget krav, og derfor har de klaget til os, siger Marianne Simonsen, der er vicedirektør i Finansiel Stabilitet.

Finansiel Stabilitet har endnu intet overblik over, hvor mange penge de resterende kunder kan have krav på, eller hvornår de er til bunds i klagebunken.

Men hvis kunderne tager afgørelserne videre til Pengeinstitutankenævnet, kan der gå meget lang tid, før der bliver sat endeligt punktum i sagen.