Peter valgte 'ukendt' uddannelse og fik tilbudt syv lærepladser

Plastmagerlærlinge er ikke så nemme at få fingre i, faktisk kunne de godt bruge nogle flere lærlinge på Sjælland.

Peter Kiil Nielsen kendte ikke uddannelsen, før hans far så et opslag på Facebook om at blive plastmager.

- Så tog jeg op på Den jydske Haandværkerskole, hvor de laver noget brobygning en gang i mellem, hvor man kan komme op og prøve det, og det, syntes jeg, var super fedt, siger den 22-årige plastmagerlærling fra Herlev. 

Nu er han i gang med uddannelsen, hvor han skiftevis er på skole og lærling hos Ulstrup Plast i Allerød. 

En plastmager laver dele i plastik - alt fra legetøj til plast-dele til eksempelvis medicinalindustien. 

Hos Ulstrup Plast producerer de blandt andet ting i plast til medicinalindustrien. Den dag vi er på besøg, er det dele til stomiposer.

Det, der især fanger ham, er fremtidens måde at producere og bruge plast. 

- Jeg synes, at plastik er interessant, og jeg vil gerne være med til at lave en udvikling af, hvordan vi bruger plastik, og plastikspild vil jeg gerne være med til at prøve at forbedre, siger Peter Kiil Nielsen. 

Som yngstelærling skal han blandt andet hver dag efterse og smøre de store maskiner, der laver plastdelene. Netop de store, tekniske maskiner, synes han det er interessant at arbejde med.

Min egen vej

En tur til det jyske

Uddannelsen til plastmager tager fire år i alt, hvor man er på skole i sammenlagt 55 uger. 

Der er ingen muligheder for at tage uddannelsen her på Sjælland, så det er et must at tage til enten Hadsten eller Ribe for at gå i skole. 

Det kan være en hindring for unge fra vores område,, mener Karina Meinecke, der vejleder unge i 8., 9. og 10. klasse, samt er formand for Danmarks Vejlederforening.

- Tit lader vi os inspirere af det, der lige findes i området. Og det er jo ikke fordi, der ikke er plastindustri på Sjælland og i hovedstaden, for det er der. Men man skal til Jylland for at tage en del af uddannelsen, og det kan jo godt tænkes, at når man sidder som helt ung i 8., 9. eller 10. klasse tænker; det venter jeg lige med, forklarer Karina Meinecke. 

For Peter Kiil Nielsen har det vist sig at føre noget godt med sig, at uddannelsen ligger langt fra hjem. 

- Det er super hyggeligt, man bor deroppe ligesom et kollektiv, siger plastmagerlærlingen. 

På den måde får han et tæt forhold til de andre, han læser sammen med. 

Tal på plastmager

Mangel på lærlinge

Ifølge tal fra brancheorganisationen Plastindustrien er der på Sjælland 29 plastmagerlærlinge, der er i gang med uddannelsesaftaler med virksomheder. 

Men der er kapacitet til cirka 25 procent flere, vurderer organisationen. 

Hos Ulstrup Plast har de to plastmagerlærlinge af gangen. Den ene er Peter Kiil Nielsen, men den anden er netop færdig som lærling, og derfor er de i gang med at finde en ny. Og det er ikke nødvendigvis nemt. 

- Plastmagerlærlinge er svære at få fat i, ligesom det er svært at få fat i tømrere og elektrikere, så er det også svært at få fat i plastmagere. Det er en uddannelse, der er over 20 år gammel, men jeg tror stadig, den er lidt ukendt for de fleste uu-vejledere, siger Nic Dipo, produktionschef, Ulstrup Plast. 

Peter Kiil Nielsen kunne da også sagtens mærke, at der var rift om lærlinge, da han skulle finde en plads. 

- Det er pissenemt at få læreplads. Jeg fik tilbudt seks andre steder end her, siger Peter Kiil Nielsen.