Egon Olsens fængsel sættes til salg - men ikke "til hvem som helst"

Nu sættes det gamle Vridsløselille Fængsel, som mange kender fra Olsen-banden-filmene, til salg.

Vridsløselille Fængsel har eksisteret siden 1859, men nu er der nyt på vej for den gamle dame, der netop er blevet sat til salg. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Langt de fleste forbinder Vridsløselille Fængsel med Egon Olsen, der gang på gang træder ud af porten efter endnu et mislykket røveriforsøg.

Men bag de ikoniske porte har Vridsløselille Fængsel huset ægte kriminelle fra 1859 frem til 2016.

Sidste år blev det gamle fængsel overdraget til det statslige aktieselskab Freja Ejendomme, der nu er klar til at sætte det 160.000 kvadratmeter store fængsel til salg.

Læs også Vilde planer: Sådan kan Egon Olsens gamle fængsel komme til at se ud

- Vi er meget spændte på at udbyde denne markante ejendom til salg. Siden fængslet blev bygget for 160 år siden, er det moderne Albertslund vokset hele vejen rundt om den store fængselsgrund, så der er virkelig tale om en vigtig del af byen, der i fremtiden åbnes op og bliver et aktivt, integreret centrum i fremtidens Albertslund, siger salgchef for Freja Ejendomme i en pressemeddelelse.

Her ses den 160.000 kvadratmeter store grund. Foto: Leif Danielsen / TV 2 Lorry

Det er Colliers, der skal stå for salget, og ifølge direktør Peter Lassen kan området ikke sælges "til hvem som helst".

- Der er tale om et 160.000 kvadratmeter stort areal med en fængselsbygning, der skal konverteres til ny anvendelse. Investor køber reelt et stort byudviklingsprojekt, hvor det vil være oplagt hovedsageligt at etablere boliger. Nye boliger i det område vil helt sikkert være attraktive, fordi beliggenheden er rigtig god, vi er relativt tæt på København, og der er direkte adgang til S-togsnettet, siger han i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under grafikken...

Selv efter et salg venter mange års tæt samarbejde med Freja Ejendomme og Albertslund Kommune om udviklingen af området.

Deadline for indikative bud er 20. april.

Den sidste indsatte forlod fængslet i januar 2016. Vridsløselille Fængsel har i perioden januar 2016 til 1. februar 2018 fungeret som institution for blandt andet frihedsberøvede asylansøgere.

TV 2 Lorry fik i vores søndagsmagasin lov til at komme indenfor i Vridsløselille Fængsel med en tidligere indsat, Flemming Høyer Hansen. Se med her:

Artiklen fortsætter under videoen...

15:23

Flemming Høyer Hansen har sammenlagt tilbragt mere end 13 år bag tremmer. I dette søndags magasin tager han os med i den hårde hverdag på Vridsløselille Fængsel i Albertslund. Det 160 år gamle fængsel, som de fleste kender fra Olsen Banden-filmene, fordi det var her Egon Olsen tilbragte tiden, når han udtænkte de geniale planer. I dag er Vridsløselille Fængsel fortid.

Luk video

Tegnestuer gav bud på nye muligheder for fængsel

Måske det kan være svært for et utrænet øje at forestille sig, hvordan Vridsløselille Fængsel kunne komme til at se ud - men det er det ikke for professionelle arkitekter.

I 2019 inviterede Freja Ejendomme fire tegnestuer til at komme med deres bud på mulighederne for det gamle fængsel.

Læs også Vilde planer: Sådan kan Egon Olsens gamle fængsel komme til at se ud

Mens tegnestuen Nørrøns forslag gik på at omdanne fængslet til et spritnyt, moderne hotel- og konferencecenter med en grøn parkhave, koncentrerer de andre bud sig hovedsageligt om at omdanne fængslet til nye, moderne boliger, grønne gårdmiljøer og fælles dyrkningsarealer, som kan bindes sammen med resten af byen.

Se billederne her:

’En Mesterplan’ af Tredje Natur. Foto: Tredje Natur

’Portbyen’ af Atelier Lorenzen Langkilde. Foto: Atelier Lorenzen Langkilde

Her ses buddet ’Den Panoptiske Have fra tegnestuen Nørrøn. Foto: Nørrøn

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik