Efter voldsom skypumpe: "Det ligner jo noget fra krigens tid"

Voldsomme ødelæggelser i Albertslund efter - formentlig en skypumpe - ramte skoler og villakvarterer fredag eftermiddag. Oprydning er i gang og børnene kan komme i skole mandag morgen.

Flere træer i Tony Nørgaards have er flækket og væltet ned over husets tag. Foto: Privatfoto

Borgere og skolebørn i Albertslund fik sig en ordentlig forskrækkelse fredag eftermiddag den 25. september 2020. 

I dag søndag, er der stadig tydelige og voldomme tegn på det, der formentlig var en skypumpe, som strøg ind over byen og blandt andet har ramt to skoler og villakvarterer. 

- Det ligner jo noget fra krigens tid, siger Tony Nørgaard til TV 2 Lorry, som er en af de borgere i villakvarter, hvis hus og have er hårdt medtaget. 

Læs også Huset smadret af voldsomt vejr: "Det er helt sindssygt. Der er vand i hele stuen"

78-årige Tony Nørgaard, der har boet i Albertslund i 52 år, sad i sit hus og spiste frokost, som han plejer. 

Der var børn i klasselokalerne indtil ganske få minutter før skypumpen ramte. Det kunne være gået grueligt galt.

Steen Christiansen, borgmester, Albertslund (S)

Tony Nørgaard på 78 år viser sin have og hus frem til TV 2 Lorry. Foto: Jonathan Brask Onsberg / TV 2 Lorry

- Der kom lige pludselig en kæmpe vind, og der lød nogle øredøvende brag, og så var det mine store træer, der væltede ind over huset. De smadrede taget og terrassetaget. Spærrene står nu deroppe forskudt hele vejen. Væggene er revnet inde i huset, siger han. 

Selvom skaderne er store, kom Tony Nørgaard ikke noget til. 

- Alle naboerne kom farende for at høre, om jeg havde det godt, siger han. 

00:40

Video: Privatoptagelser af ødelæggelserne fra fredag eftermiddag. Her kan man se, hvordan træerne er væltet ned i haven og ind over huset. Også en trampolin fandt vej ind i haven. 

Luk video

De voldsomme ødelæggelser er formentlig foreårsaget af en skypumpe, der fredag ved 14-tiden ramte Herstedlund Skole, hvor et tag er beskadiget og træer er væltet.

Et kort over, hvor kommunen mener, at skypumpen har bevæget sig.

Derudover er et industrikvarter beskadiget, villakvarteret hvor Tony Nørgaard bor, og også Egelundskolen er hårdt ramt. Her er en hel mur blæst omkuld, træer er væltet og taget er flere steder gået i stykker. Ingen personer er kommet til skade, men det kunne være gået galt. 

- I flere af klasselokalerne er ruderne slået ind. Der var børn i klasselokalerne indtil ganske få minutter før skypumpen ramte, så det kunne være gået grueligt galt,  så vi har været rigtig, rigtig heldige i den her situation, siger Steen Christiansen, borgmester i Albertslund (S) til TV 2 Lorry. 

Mur på Egelundskolen er blæst omkuld.  Foto: Jonatan Brask Onsberg / TV 2 Lorry

Det ligner jo noget fra krigens tid. 

Tony Nørgaard, pensionist, Albertslund

Der er ingen meldinger om tilskadekomne. Flere borgere var søndag forbi Egelundskolen, som er den af de to skoler, der er værst ramt. 

- Det er jo helt usædvanligt efter danske forhold. Det er noget, man hører om i Frankrig, Italien og USA - herhjemme er det helt ekseptionelt, siger Henning Jensen til TV 2 Lorry. 

Læs også Se billederne: Kraftig skypumpe kan have ramt skoler og huse i Albertslund, siger meteorolog

Træer væltet i skolegård på Egelundskolen. Foto: Jonatan Brask Onsberg / TV 2 Lorry

Træ revet op med rod Egelundskolen. Foto: Jonathan Brask Onsberg / TV 2 Lorry

Hovedstadens Beredskab, Skadesservice og kommunen har været i fuld gang med rydde op efter skaderne og sikre områderne, så børnene igen kan komme i skole mandag morgen. 

- Man skal dog lige tjekke skolernes aula for at få de sidste opdateringer på, hvordan skoledagen bliver tilrettelagt, siger Steen Christiansen. 

Tony Nørgaard er ved godt mod - på trods af de materieller skader - og måske skal han genhuses, mens de bliver udbedret. 

- Enten må jeg flytte hjem til min søn, min datter eller blive genhuset et sted. 

02:22

Se indslaget fra Albertslund:

Luk video

Tony Nørgaards hus og have søndag ved middagstid.  Foto: Jonatan Brask Onsberg / TV 2 Lorry

Terrassetaget er ødelagt.  Foto: Jonathan Brask Onsberg / TV 2 Lorry

En stor, tung betonplade er fløjet ned i Tony Nørgaards have fra naboens skorsten.  Foto: Jonathan Brask Onsberg / TV 2 Lorry

Revner i husets vægge efter træerne er væltet ned over Tony Nørgaards hus.  Foto: Jonathan Brask Onsberg / TV 2 LorryTilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik