I skolen stoppede Samira Nawa sexistisk bananleg: "Dét var over grænsen"

I elevrådet kunne Samira Nawa (R) for alvor vise sin styrke. Styrken har den radikale politiker nu taget med sig til Christiansborg, hvor hun også har sat sexisme på dagsordenen.

Folketingspolitikeren Samira Nawa var ikke det, man i dag ville kalde en "12-talspige". Hun var mere end det. Hun var en 13-talselev.

- Jeg skulle ikke bare være god i skolen. Jeg skulle være den bedste. Hvis jeg kom hjem med et 11-tal, var jeg skuffet, og så måtte jeg oppe mig til næste gang. Det skulle være 13, siger Samira Nawa fra Radikale Venstre uden at blinke.

quote Jeg tror mine forældres ambitioner smittede af på mig, så jeg satte de samme krav til mig selv

Samira Nawa (R), valgt i Københavns Storkreds

Hendes vej mod Folketinget begyndte i folkeskolens elevråd, og på Christiansborg taler hun for klimaet og mod sexisme og som i elevrådet, er hun særdeles seriøs i det, hun foretager sig.

(Artiklen fortsætter efter faktaboxen.)

Blå bog: Samira Nawa (R)

• Folketingsmedlem for Radikale Venstre, valgt i Københavns Storkreds fra 5. juni 2019.

• Klima-, energi- og forsyningsordfører fra 2022.

• Ligestillingsordfører fra 2019.

• 35 år og bosat i Roskilde med sin mand og to børn.

Hendes forældre flygtede til Danmark fra Afghanistan i midten af 1980'erne, og forældrene har altid været ambitiøse på familiens vegne, fortæller Samira Nawa til TV 2 Kosmopol, da vi besøger hende i lejligheden i Roskilde.

- Der var ikke nogen, der måtte kunne sætte en finger på, at der var noget galt med vores familie, for så kunne det tilskrives, at det var fordi, vi havde udenlandsk baggrund.

Forældrene er begge højtuddannede, og efter et par år i Danmark blev Samira født, og de høje forventninger prægede Samiara Nawas opvækst. 

- Det betød meget, at jeg klarede mig godt i skolen, at jeg var fagligt dygtig. Jeg tror mine forældres ambitioner smittede af på mig, så jeg satte de samme krav til mig selv, fortæller hun.

Elevdemokratiet kalder

Så Samira sørgede for, at alle hendes karakterer var i top. Men da hun blev valgt til elevrådet fandt hun et sted, hvor hun ikke bare skulle lave sine afleveringer perfekt, men et forum hvor hun kunne få indflydelse og gøre en forskel.

- Jeg kunne stille mig op på en scene og holde en tale på vegne af alle skolens elever, og så kunne jeg også rejse en stemme på vegne af mine egne klassekammerater.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Se hele portrættet af Samira Nawa her.

I 5. klasse fik eleverne nemlig en ny engelsklærer, som ifølge Samira ikke var særlig dygtig til sit fag, og det fik den 11-årige Samira til at handle:

- Jeg synes ikke, vi skulle finde os i det. Så jeg fik mobiliseret mine klassekammerater til, at vi lavede en underskriftsindsamling, og så gik vi ned og klagede til skoleinspektøren.

- Det endte med at viceinspektøren kom op og overværede en engelsktime og godt kunne se, at den var helt gal.

- Og derefter så vi ikke den engelsklærer igen, siger Samira Nawa, som om det var det mest naturlige i verden, at en 11-årig får fyret sin lærer.

Bananslikkeri blev stoppet

En anden ting Samira opnåede i elevrådet, var at få sat sexisme på dagsordenen. Det skete  efter et 9. klasses afslutningsarrangement.

- Jeg kendte ikke ordet ”sexistisk” den gang, men det handlede om, at der var en afslutning hvor ”årets bedste slikker” skulle kåres. Det foregik sådan, at der blev hevet nogle piger op på scenen, som skulle slikke en banan ren for chokolade.

- Der gik jeg som elevrådsrepræsentant ind til skoleinspektøren for at sige: "Dét der er over grænsen!" Så det kunne blive stoppet. 

- Og det er et godt eksempel på hvordan, man kan gøre en forskel, reflekterer den nu 35-årige politiker. 

Samira Nawa har også bragt sexisme-debatten ind i Folketinget. 

Det skete for tre år siden. Først med en bemærkning til BT om, at Jeppe Kofod ikke var værdig til at være minister, fordi han havde haft sex med en 15-årig ungdomspolitiker - og senere med et decideret opgør med krænkelseskulturen på Christiansborg.

Hvordan kan du mærke forandringerne på Christiansborg efter den debat?

-  Når sexisme kommer op og bliver talt om – så tænker alle rundt om bordet sig lige en ekstra gang om. Der er også nogle, som hvis de komplimenterer noget hos en kvinde, så tilføjer de lige "det må man stadig godt sige, ikke?"

- Og det er jo et udtryk for at man tænker sig om en ekstra gang, og det synes jeg er sundt, pointerer Samira Nawa.

Usynlig påvirkning 

Samira Nawa bor i Roskilde med sin mand og deres to børn - en dreng på 10 år og en pige på 6. For nylig kom drengen Zaki hjem fra skole og fortalte, at han var kommet med i elevrådet. Og det var lidt overraskende for hans mor:

- Jeg startede jo selv i elevrådet, men jeg har ikke villet sige til mine børn, at der er noget på skolen, der hedder elevråd. Det har jeg ikke nævnt med et ord! 

Samira Nawa med sin familie. Til højre sidder hendes søn, der nu er valgt til elevrådet.
Samira Nawa med sin familie. Til højre sidder hendes søn, der nu er valgt til elevrådet.
Foto: Henry Michaelsen/TV 2 Kosmopol

- Så da min ældste kommer hjem og siger, at han er blevet valgt til "det dersens elevråd", så slår jeg en skraldlatter op. For på en eller anden måde formår man jo at præge sine børn alligevel.

- Og jeg synes egentlig også, at det er ret sødt, slutter Samira Nawa med et stort smil. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik