Politi klar med tiltag over for unge, der går ud på togskinnerne

Efter en flok unges færd på jernbanen i Valby er politiet nu klar med en række tiltag. Men hvad er det, der får de unge til at risikere livet og få ud på skinnerne?

- Det er ulovligt og kan straffes med bøde, hvis man opholder sig på sporene.

Sådan lyder det fra Michael Krogslund-Hansen, nærpolitileder i Frederiksberg, Valby og Sydhavn Politi.

TV 2 Kosmopol taler med ham i kølvandet på historierne om unge mennesker, der opholder sig ved og leger på jernbanesporene på en strækning i Valby.

Ifølge Michael Krogslund-Hansen er sagerne af meget alvorlig karakter. 

- Det er noget, vi tager meget alvorligt. Det kan være livsfarligt for de unge, men også ubehageligt for dem, der sidder i toget - og farligt, hvis togføreren pludselig skal klodse bremsen, fortæller han.

Og tilbage i februar kunne TV 2 Kosmopol fortælle, at antallet af hændelser med ulovlig færdsel på sporene på landsplan var fordoblet på to år. 

I 2023 var der 1420 indberetninger om ulovlig færdsel i jernbanespor på landsplan. Det tal udgjorde en eksplosiv stigning i forhold til årene inden 2020, hvor antallet var cirka det halve.

(Artiklen fortsætter efter billedet.) 

Ulovlig færdsel i sporet på landsplan.
Ulovlig færdsel i sporet på landsplan.
Foto: Banedanmark

I kontakt med skolerne

Michael Krogslund-Hansen bekræfter over for TV 2 Kosmopol, at nærpolitiet i Frederiksberg, Valby og Sydhavn har lavet tiltag for at få uautoriserede til at holde sig væk fra sporene. 

- Vi har kontaktet flere skoler i lokalområdet, fordi der kan være tale om nogle af deres elever, og vi har lavet et Facebook-opslag, der opfordrer forældre til at tage en snak med deres børn, fortæller han og tilføjer: 

- I nærpolitiet har vi også ført tilsyn med det konkrete sted og hold øje med det. Vi har også taget fat i vores 'Opsøg på Gaden'-team, så de kan lægge vejen forbi stedet, når de er ude at gå om aftenen.

Nærpolitilederen forklarer videre, at de samtidigt forsøger at identificere de unge mennesker, der er blevet set på stedet i Valby, og de har tæt kontakt med SSP.

(Artiklen fortsætter efter boksen.)

Spørg Os - Formular

_

Michael Krogslund-Hansen fortæller også, at der tidligere har været episoder med folk, der har lagt sig ned på skinnerne eller endda står ovenpå kørende toge.

Risikovillighed og frontallappen

Men hvad er det, der gør, at nogle mennesker er så villige til at sætte sit liv på spil?

Ifølge Jesper Dammeyer, som er professor i psykologi på Københavns Universitet, er særligt unge mennesker generelt mere sensationssøgende end deres ældre bekendtskaber.

- Unge mennesker overvurderer ofte egne evner og er lidt overoptimistiske i forhold til, hvad der egentlig kan lade sig gøre, siger han.

Derudover forklarer han, at frontallappen i hjernen ikke er fuldt udviklet før man fylder 25, og at det er med til at forsinke forståelsen af visse konsekvenser.

- Når man ikke kan gennemskue konsekvenserne af sine handlinger og har denne her sensationssøgende adfærd, så er man bare mere villig til at lave farlige ting, forklarer han.

Men det betyder ikke, at de unge ikke kan lære at forstå konsekvenserne.

- Det hjælper at tale med dem. For de fleste skal der mere end én samtale til, og de forstår måske ikke altid forklaringen - men de ved, at det er forbundet med stor fare, siger Jesper Dammeyer.

En anden forklaring kan være den ungdomskultur, de unge mennesker er en del af.

- Der ligger en forventning om, at man skal prøve nogle ting af og udfordre reglerne lidt, siger Jesper Dammeyer.

Ikke kun negativt 

Men den sensationssøgende og risikovillige adfærd kan også være en positiv ting i det samfund, vi har i dag, forklarer han:

- Samfundet kræver den der frygtløshed. Det skal der til for at man tør gøre de ting, der skal til for at komme i gang med livet, forklarer han og tilføjer:

- Med den (frygtløshed, red.) er der nogen, der tør opfinde nye teknologier, tør starte en uddannelse, stifte familie og så videre. Det kræver lidt, at man ser lidt ud over realiteterne.

Hvis du ser nogen opholde sig på sporene skal du ringe 1-1-2. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik