Trods corona og færre turister: Hoteller skyder op i hovedstaden

I 2019 talte vi meget om hoteller, overturisme og byggeboom. Men så kom pandemien. Der bliver dog stadig bygget en masse nye hoteller i det københavnske bybillede.

632.

Så mange hotelværelser har det helt nye hotel på Kalvebod Brygge midt i København. 

Scandic Spectrum er hotelkædens hidtil største.

- Hotellet har flere restauranter, flere barer, eget kafferisteri, stor tagterrasse, stor tagbar, en stor wellnessafdeling med pool og en masse spabehandlinger. Vi har også lige åbnet et andet hotel tidligere på måneden, siger Scandic Hotels adm. direktør Søren Faerber.

Welcome back to Copenhagen
Serie

Welcome back to Copenhagen

I 2019 havde den københavnske turistbranche kronede dage. Men så kom coronakrisen og rev tæppet væk under mange hoteller og turistattraktioner. To år er gået, og turisterne er så småt på vej tilbage, men hvordan har museer, forlystelsesparker, zoologiske anlæg og hoteller tilpasset sig den nye virkelighed – både på kort og på lang sigt?

 Se serien her

Inden coronakrisen var forventningen, at hotelkapaciteten i Region Hovedstaden skulle udvides fra 22.000 hotelværelser i 2018 til 30.000 i 2021. Vi har sat os for at undersøge om pandemien har haft konsekvenser for hotelbyggerierne.

En stabil økonomi sikrer hotelprojekter

Selvom de fleste hoteller har måtte lukke midlertidigt, være coronahotel eller begære konkurs, så har mange formået at fortsætte deres hotelplaner. Det er tilfældet for Scandic.

- Vi har det overskud, som vi har, fordi vi har den størrelse, som vi har. Vi har nogle stærke ejere, som har støttet op omkring Scandic, så vi har haft finansieringen på plads og haft ro på bagsmækken. Det har gjort, at vi kunne koncentrere os om, at være klar til genåbningen. Vi ville stå klar i starthullerne, og det gjorde vi også, siger Søren Faerber.

Scandic Spectrum skulle have været færdig i 2021, men blev forsinket til 2022.
Scandic Spectrum skulle have været færdig i 2021, men blev forsinket til 2022.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Tilbage i 2019 havde ingen forestillet sig, at en pandemi snart ville sende branchen i frit fald. Dengang interviewede vi også Søren Faerber om Scandics mange byggerier.

- Vi åbner jo hoteller i et væk lige for tiden. Vi åbner et hotel hvert år de næste fire-fem år, fortalte han i 2019.

quote Corona har ikke betydet noget som helst for de hoteller, vi ser skyde op i København i dag.

Lars Ramme Nielsen, markedschef i Dansk Erhverv

Så ramte Covid-19, og nogle planer blev udskudt. Scandic Spectrum skulle rigtig være åbnet i 2021, men er altså først åbnet nu.

- Det har været to år med krisehåndtering. Der er hele det økonomiske billede, hvor vi selvfølgelig har lidt nogle store tab. Så har det haft nogle store emotionelle konsekvenser, fordi vi skulle sige farvel til så mange medarbejdere, oplyser direktøren om deres oplevelser under coronakrisen.

Desværre ser de udenlandske turister ikke ud til at være helt tilbage endnu.

- Belægningsgraden er der ikke endnu, selvom danskerne i højere og højere grad bruger hotellerne. I København er belægningsgraden slet ikke oppe på det, den var før coronakrisen, og det bliver kun værre, når der bliver bygget flere hotellet, fortæller lektor Matias Jørgensen, der er leder for Center for Turismeforskning på Roskilde Universitet.

Elektrikerne er i gang med de sidste forberedelser inden åbningen af Scandic Spectrum.
Elektrikerne er i gang med de sidste forberedelser inden åbningen af Scandic Spectrum.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Den vurdering understøtter brancheorganisationen HORESTA.

- Forventningerne generelt i den danske hotelbranche er, at vi først skal frem til 2023. 30 procent forventer, at det måske først er i 2024, at der sker en normalisering, siger HORESTAs direktør Jannick Nytoft 

For sent at stoppe hotelbyggerierne

Når det er sagt, så er besøgstallene langt højere nu end for et år siden, blandt andet hjulpet på vej af stor rejseiver, færre restriktioner og Tour de France.

- Året startede med Omikron og et par måneder med nedlukning. Så har der været travlt i marts. Der har været endnu mere travlt i april. Der har været virkelig travlt i maj, så alle i hotelbranchen står egentlig og siger "wow, hvad skete der her?", siger Søren Faerber.

Søren Faerber er ikke bekymret for hotelbranchens fremtid.
Søren Faerber er ikke bekymret for hotelbranchens fremtid.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Trods corona skyder der stadig mange nye hoteller op i København, og det gør konkurrencen, om de stadig for få besøgende endnu større.

Men for de fleste har det ikke været muligt at tilpasse sig situationen og stoppe deres hotelbyggerier.

- Coronakrisen har været en meget stor rutschebanetur, men rent faktisk har det ikke betydet noget som helst for de hoteller, vi ser skyde op i København i dag. De var planlagt for længe siden. Længe før corona, konstaterer Lars Ramme Nielsen, der er markedschef i Dansk Erhverv. 

quote Man skal tænke lidt mere langsigtet, men jeg er ikke bekymret.

Søren Faerber, Direktør for Scandic Hotels

Han Uddyber:

- Det tager lang tid at bygge et hotel, så i et hotels levetid er corona heldigvis bare et skvulp, hvis man altså ikke går konkurs, som nogle desværre er gået.

Konsekvenserne kommer senere

I april 2022 var der 29.000 hotelværelser i Region Hovedstaden og resten af året, vil der åbne yderligere 1.323 værelser.

- Der er uden tvivl nogle hotelprojekter, som har været planlagt, men som ikke bliver gennemført. Fra man beslutter at opføre et hotel, til det står færdig, der går typisk lang tid, så mange af de byggerier, der er gennemført, det er nogle projekter, man ikke har kunne stoppe. Der er måske hotelprojekter, man har planlagt at ville bygge de kommende år, hvor man har trukket i bremsen, siger Jannick Nytoft.

Lars Ramme Nielsen forventer, at man først kan se coronakrisens konsekvenser på de fremtidige hotelprojekter.
Lars Ramme Nielsen forventer, at man først kan se coronakrisens konsekvenser på de fremtidige hotelprojekter.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

På kort sigt har udvidelsen af værelseskapaciteten mødt forventningerne om 30.000 værelser i regionen. På længere sigt er situationen en anden.

- Corona har betydet, at alle lige kiggede på forretningsplanen og vurderede, om de stadig tror på priserne og på belægningen. Der er blevet justeret undervejs i samtlige planer, jeg har kendskab til. Så corona vil nok betyde, at der kommer lidt færre hoteller i fremtiden, forklarer Lars Ramme Nielsen.

Scandic Spectrum åbnede dørene den 23. juni 2022.
Scandic Spectrum åbnede dørene den 23. juni 2022.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

I gode tider med højbelægning og høje priser planlægges der typisk mange nye hotelbyggerier, men det tager mange år fra beslutning til færdigt hotel. Det er uheldigt, hvis byggerierne falder sammen med kriser. Det skete ved IT-boblen i 2001, ved finanskrisen i 2008 og nu ved coronakrisen.

- Vi har haft bølger, hvor rigtig mange nye hoteller er åbnet, og så har vi lige skulle sunde os lidt i markedet. Så er der gået lidt tid og så kommer der igen en masse ny hoteller, siger markedschefen.

quote Corona vil nok betyde, at der kommer lidt færre hoteller i fremtiden.

Lars Ramme Nielsen, markedschef i Dansk Erhverv

Hotelbranchens cyklus gentager sig, så der er grund til optimisme, og Scandic Hotels' direktør tror da også på, at de nye hoteller er en god investering.

- Efterspørgslen er tårnhøj på København. Det er meget populært at rejse til den her region, og der er flere og flere mennesker, der rejser internationalt. Der er den her voksende middelklasse især fra Asien og USA, så der er flere og flere, der har midlerne til at rejse. Jeg er ikke bekymret for fremtiden. Man skal tænke lidt mere langsigtet, men jeg er ikke bekymret, afslutter Søren Faerber.

Scandic Spectrum åbnede dørene den 23. juni 2022.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik