Verdens (måske) hårdeste kampsport

En ny ultimativ sportsgren er på vej frem i hele verden,
og nogle af de allerbedste kæmpere kommer her fra Hovedstadsområdet.
Sportsgrenen er en hel kultur, og nogle af de mest inkarnerede folk er ligeledes her fra vores område.

Kom med TV 2 Lorry til verdensmesterskaberne i Middelalderkampsport.Verdens (måske) hårdeste kampsport

En ny ultimativ sportsgren er på vej frem i hele verden,
og nogle af de allerbedste kæmpere kommer her fra Hovedstadsområdet.
Sportsgrenen er en hel kultur, og nogle af de mest inkarnerede folk er ligeledes her fra vores område.

Kom med TV 2 Lorry til verdensmesterskaberne i Middelalderkampsport.


Introduktion

FIGHT! råber dommeren. Kampen er gået i gang, og nu skal modstanderen bare smadres ned i det tørre grus-underlag, som allerede ved første skridt frem hvirvler grå støvskyer op omkring hele kamparenaen.

Amerikanske Navy Seals soldater, professionelle østeuropæiske kæmpere, tidligere ekstremsportsudøvere og MMA-kæmpere fra hele verden. Alle har de fundet den samme passion for en hundrede år gammel disciplin, men i nutiden en helt ny sportsgren: Middelalderkampsport.

Med 30-kilo tunge jernrustninger, hjelme med minimalt udsyn og svær, økser og skjolde i hænderne får de hundredvis af krigere udlevet deres indre ridderdrøm i det, de selv kalder verdens hårdeste kampsport.For første gang nogensinde blev verdensmesterskabet i middelalderkampsport afholdt i Danmark på et af landets bedst bevarede middelalderborge, Spøttrup Borg i Nordvestjylland. TV 2 Lorry var rejst med nogle af verdens bedste kæmpere og mest inkarnerede middelalderfolk her fra hovedstadsområdet til arrangementet.

02:49

Allan

Allan Schiller, Kæmper & Træner for Copenhagen Midieval Fighting Club / Kæmper & Træner for det danske landshold.

Middelalderkampsport

Glem alt om smarte farvede fodboldstøvler, det nyeste svedabsorberende løbetøj eller den helt rigtige letvægtsketcher til badminton eller tennis. Til middelalderkampsport skal intet udstyr være tilpasset den nyeste videnskab, men i stedet være så ægte og præcist som muligt, som det så ud i middelalderen. Det betyder mange kilo tungere kampuniformer end til nogen som helst anden sportsgren – og så koster udstyret tilmed mange mange tusinde kroner.

Dansk Middelalderkampsports Sammenslutning, der er en organisation af flere danske klubber, kalder selv sportsgrenen for den ultimative udfordring for krop og sind. Under en kamp bliver alle sanser testet. Det handler om styrke, fart, sammenhold og udholdenhed, når man i fuld middelalderudrustning og med flere kilo tunge våben i hænderne kæmper mod sine modstandere.

Faktaboks: De to organisationer

HMBIA - Historical Medieval Battle International Association
Grundlagt i 2009.
Oprettet i forbindelse med planlægningen af den første Battle of the Nations turnering.
Største turnering er Battle of the Nations.
Københavnerklubben Copenhagen Medieval Fighting Club kæmper under HMBIA.
Anses som mere voldelig end IMCF
Styres af russisk rigmand.
Har 42 medlemslande.
Hjemmeside
IMCF – International Medieval Combat Federation
Grundlagt I 2013.
Oprettet i forbindelse med utilfredshed med den interne struktur i HMBIA.
Største turnering er IMCF World Championship.
Dansk Middelalderkampsport Sammenslutning kæmper under IMCF.
Anses som mindre voldelig end HMBIA.
Styres af medlemslande..
Har 24 medlemslande
Hjemmeside

Udøverne kæmper med alt fra svær til lanser og fra økser til spyd – og som en af de eneste sportsgrene i verden handler det i middelalderkampsport ikke om at bruge sit våben mod et mål eller en skive, men derimod direkte mod sin modstander.

Alt udstyr skal være udformet efter en historisk kilde, og alle dele af en kæmpers rustning skal holde sig indenfor en tidsafgrænsning på oftest 50 år. Rustning og våben bliver så vidt muligt smedet af mere moderne ståltyper, som gør det det en smule lettere - og ikke mindst sikrere - at kæmpe mod hinanden, end det var tilfældet i ridderkamp i middelalderen.

Sporten er stadig forholdsvis ny, men der findes alligevel to forskellige slags verdensmesterskaber under to forskellige forbund. De danske klubber kæmper under begge forbund forskelligt fra klub til klub, og de hjælper derfor hinanden til de forskellige verdensmesterskabet.

02:55

Henrik

Henrik Nielsen, Kæmper i Copenhagen Medieval Fighting Club / Kæmper & Træner for det svenske landshold.

Kategorier

I middelalderkampsport kæmpes der både i singlekategorien 1 mod 1, men også i holdkampe, der kan gå helt op til 21 mod 21.

I enmandskampene handler det primært om at få flest point ved at ramme sin modstander på bestemte steder. Der kæmpes i tre runder af et minuts varighed og med et minuts pause mellem hver runde. Singlekampene afgøres på point, eller hvis man får tacklet eller afvæbnet sin modstander.

I holdkampene, som oftest får de største jubelbrøl ferm hos publikum, handler det udelukkende om at få sin modstander hurtigst ned at ligge eller røre jorden med mindst tre punkter. Sejren i gruppekampene, som også går under navnet ”buhurts” fra tysk, går til det hold, der sidst har en kriger stående på benene.

(Næsten) alle kneb gælder. Der må slås i hovedet og på kroppen med både våben og knytnæver, der må sparkes på benene eller springes ind i hinanden, og der må brydes, til modstanderen bukker under for presset og lader sig falde til jorden.

Faktaboks - uovligheder under kamp
Overtrædelse kan enten medføre en mundtlig advarsel, en advarsel (gult kort) eller en diskvalifikation til enkeltpersoner eller til hele holdet ved flere individuelle diskvalifikationer (rødt kort).
Al slags synligt udstyr, som ikke er bestående af historiske korrekte lag fra middelalderen
Stik med alle våbentyper
Slag med alle våbentyper, skjolde, ben og arme på fødder, bagsiden af knæet, skridt, hals og nakke
Slag med alle våbentyper eller skjolde vertikalt mod rygsøjlen
Spark på knæet
Enhver form for vrid imod den naturlige retning af led og smertefulde låse
Forsøg på at vride modstanderens nakke ved at presse på kanten af hjelmen
Bevidst forsøg på at fjerne et element af modstanderens beskyttelse
Slag med pommel (bagside af våben) eller knytnæve mod ansigtet
Angreb mod en kæmper med en åben løftet hånd.
Ulydighed overfor dommerens kommando ”Break!” (pause) ved nærkamp
Angribe eller blokere uden et våben i hånden
Rejse sig op før dommerens kommando ”All rise!”, som markerer kampens afslutning
(Kilde: DMKS udarbejdet efter IMCF’s regelsæt.)

På grund af de mange ulovlige slag og klare regler fra flere forskellige dommere til hver kamp, går det sjældent ligeså galt, som man ellers kunne forestille sig. Faktisk er der langt færre kroniske skader, som man ellers ser i andre sportsgrene – men til gengæld er dehydrering, hjernerystelse og en brækket næse eller finger hverdagskost.

Der kæmpes i bedst af tre runder eller først til to sejre, da en runde godt kan dømmes uafgjort, og en ekstra runde derfor er nødvendig. Derudover vil dommerne oftest stoppe en kamp, hvis der er tre tilbage kæmpere fra et hold mod en enkelt fra modstanderholder. Det scenarie ender nemlig sjældent ud med andet udfald, end et meget unfair overfald på den ene tilbageværende fra det et af holdene.

Til verdensmesterskaberne i Spøttrup kom Hovedstadens kæmpere desværre hjem uden medaljer, da de professionelle ukrainske kæmpere stort set gjorde rent bord. Dog blev det til en flot fjerdeplads i kategorien 16 mod 16, som var den største holdkamp til stævnet, hvor i alt godt 500 kæmpere var til stede fra 28 forskellige lande.

02:52

Thess

Thess Mynthe Sølvi Ravbøg, daglig leder af Coetus Runa Veneficas et Sanatores (Mad-, pandekage-, øl- og stenboder etc. på middelaldermarkeder) & stenkvinde, oldermandens kone.

Sammenhold på tværs af landene

Fascinationen for middelalderkampssporten kommer samtidig med en stigende interesse for hele middelalderen. Til verdensmesterskaberne i Spøttrup regnede man med, at helt op mod 20.000 mennesker ville kigge forbi til de fantastiske kampscener og den fascinerende markedsplads med alt fra øl til mjød og fra østers til stegte grøntsager.

Også KMM, Københavns Middelalder Marked, oplever en stigende interesse for deres årlige arrangement, som hvert år finder sted i pinsen i Valbypladsen. På markedspladsen finder man alt, man har brug for, for at kunne leve som i Middelalderen – og alt er så udført så tæt på virkeligheden som muligt.

Teltene må ikke være i plastic, maden skal tilberedes på den korrekte måde og boderne skal sælge de ting, der blev handlet med i middelalderen. Musikken skal spilles på instrumenter som en nøgleharpe, en lur, en fidel eller en drejelire, mens gøglere optræder med akrobatiske numre ved siden af.

På Københavns Middelalder Marked kæmpes der også hvert år i turneringen Copenhagen Medieval Open, som er en turneringer under organisationen HMBIA, hvor Copenhagen Mediaval Fighting Club kæmper under. Til turneringen på Københavns Middelalder Marked kæmpes der i kategorierne 1 mod 1 og 5 mod 5.

Næsten 30.000 mennesker var i år forbi KMM modsat sidste års bare godt 20.000 (som måske også skyldtes dårligt vejr). Gæsterne kunne i år opleve et øget fokus fra arrangørerne på en korrekt historisk formidling med fokus på det historiske håndværk, som ifølge arrangørerne selv er blevet yderst positivt modtaget efterfølgende.

Men middelalderfascinationen verden over er meget mere end bare krig og druk, selvom et af mottoerne lyder: Fest som en kriger, drik som en kriger. Flere og flere af kæmperne bliver professionelle og har trænings- og kostplaner og ryge- og alkoholforbud under turneringerne.

På tværs af landene er venskaberne enorme, og de fleste kampe afsluttes med et venskabeligt kram og et respektfuldt klap på skulderen. Sporten er (stadig) en nichesport, så alle hjælper alle med at optimere udstyret og blive klogere på den korrekte formidling af middelalderen – hvad enten man er kriger, handelsmand eller madkone.

05:18

Middelalderkamp

Middelalderen

I europæisk sammenhæng taler man oftest om perioden fra år 500 og frem til 1500, når man snakker om middelalderen. I Danmark er betegnelsen middelalder dog nærmere præciseret fra ca. år 1000 og frem til 1500-tallet, hvor den romersk-katolske kirke i perioden var den officielle kirke i Danmark.

Middelalderen er tiden efter vikingetiden, som sluttede omkring år 1050, og det var bl.a. i denne periode med overgangen, at Danmark kirkeligt blev inddelt i stifter, som stadig findes den dag i dag – her i hovedstaden som Københavns Stift, Helsingør Stift og Roskilde Stift.

I 1200-tallet havde København fire kirker i form af Vor Frue, Skt. Petri, Sankt Clemens og Skt. Nikolai. Førstnævnte har været brændt ned og genopbygget to gange, mens Skt. Petri stadig står i samme form, og er den ældst bevarede kirke i Københavns indre by. Sankt Clemens blev nedrevet under reformationen, mens Skt. Nikolaj også har været brændt ned og i dag fungerer som kunsthal.

Efter middelalderen kom renæssancen, og det var italienske renæssancehumanister, der opfandt begrebet middelalder omkring år 1400. I Danmark kan middelalderen opdeles i tre forskellige perioder: Tidlig middelalder (1050-1200), højmiddelalder (1200-1400) og senmiddelalder (1400-1536).

Skellet mellem høj- og senmiddelalderen skyldes blandt andet gensamlingen af det danske rige med indsættelsen af Valdemar 4. Atterdag som konge. Han blev født på Gurre slot mellem Helsingør og Tikøb og var far til landets første kvindelige monark, Margrethe d. 1.

Københavns bynavn kan spores helt tilbage til den tidlige middelalder, da byen for første gang omtales i 1043 under navnet Hafnæ, der betyder havn, og som senere blev til hovedstadens tidligere bynavn, Hafnia. Senere hen bruges navnet Kaupmannahafn eller Portus Mercatorum, der begge betyder købmændenes havn. Forfatteren til sidstnævnte er den danske middelalderskriver og historiker Saxo Grammaticus.

00:56

VM i Middelalderkamp

CREDITS

Tekst: Emil Enemark Sørensen

Video & redigering: Lasse Vestergaard

Fotos: Emil Enemark Sørensen

Frontend udvikler: Mia Cassens