H.C. Ørsted har været superstjerne i 200 år - hans største fund skete ved et tilfælde

I 1820 opdagede Ørsted sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme. En af verdenshistoriens største opdagelser skete ved lidt af en tilfældighed på Vor Frue Plads.

09:59

Du har hørt navnet: Ørstedsparken, Ørstedsattelitten og derudaf, men hvorfor opkalder vi stadig alt muligt efter H.C. Ørsted 200 år efter, at han satte København på verdenskortet? Vi tager dig gennem hele historien på rekordtid i videoen her. Video: Kvalifik

Historien går på, at H.C. Ørsted som professor på Københavns Universitet en vinterdag i 1820 er i gang med en forelæsning i sit laboratorium, hvor han laver eksperimenter med en elektrisk ledning.

Der står en kompasnål på bordet ved siden af ledningen, og da Ørsted tænder for strømmen i den, begynder kompasnålen at bevæge sig.

Læs også Test din viden om vikingerne: Det er nok ikke helt som du tror

Elektromagnetismen er født.

Ørsteds opdagelse gjorde det muligt med tiden at samle flere teorier i én. Det var et stort skridt fremad.

Bjarke Takashi, Undervisningsudvikler, LIFE

- Den her opdagelse er vigtig, fordi den kommer i en tid, hvor man kunne undersøge elektricitet for sig selv, og magnetisme for sig selv, men man havde ikke set sammenhængen mellem de to ting, forklarer Bjarke Takashi, der er fysiker og undervisningsudvikler på LIFE.

Artiklen fortsætter under billedet...

Bjarke Takashi har en PhD i atomfysik og er vores ekspert på Ørsted og den usynlige kraft

Elektromagnetismen i vores tid

Det fantastiske samspil mellem strøm og magnetisme har med tiden givet os elkraftværker, vindmøller, højtalere og elektromagneter, der med brug af ganske lidt energi, gør det muligt for eksempel at løfte biler og slippe dem igen, når strømmen afbrydes.

Læs også Danmark for fulde sejl: Hvordan vi vandt en masse land og tabte det hele igen

Artiklen fortsætter under billedet...

H.C. Ørstedværket, som ligger i Københavns Sydhavn, blev sat i drift i 1920 100 år efter opdagelsen af elektromagnetismen, og var dengang Danmarks største elværk. Foto: Ulf Nilsen/Ritzau Scanpix

På trods af at Ørsteds opdagelse gav genlyd og gjorde ham kendt i hele verden, mistede han selv ret hurtigt interessen for elektromagnetismen og kastede sig over andre undersøgelser.

For H.C. Ørsted var ekstraordinært begavet, og hans horisont hele tiden i udvikling.

H.C. Ørsted og sproget

H.C. Ørsted var meget optaget af at gøre læring og forståelsen af naturen mere tilgængelig og mente, at latinske betegnelser var for elitære. Han fik tilføjet et utal af ord til den danske ordbog, og mange af dem er standard den dag i dag.
​​​​

Eksempler på Ørsteds naturvidenskabelige ord

Brint. Ilt. Rumfang. Gnidningsmodstand. Vægtfylde. 

 

Eksempler på Ørsteds generelle ord
Ildsjæl. Sommerfugl. Faldskærm. Udståling. Tankeeksperiment.

 

Kilde: Kvalifik

Guddommelig inspiration

Ørsted var en livlig deltager i guldalderens kulturliv og litteraturdebat. Han var også stærkt troende, og det man kalder en naturfilosof.  Det betød, at han troede på, at naturkræfter var bundet sammen af en højere ånd. 

Læs også Fest eller kolera: En historie om pis og lort i København

Hvad andet kunne det være end Guds ånd?

Bjarke Takashi, Undervisningsudvikler, LIFE

- Ørsteds religiøse baggrund påvirkede det emne, han valgte at undersøge. Han valgte at undersøge magnetismen, som er en usynlig kraft, som påvirker genstande over afstande, uden at der er fysisk kontakt. Hvad andet kunne det være end Guds ånd?, fortæller Bjarke Takashi fra LIFE.

Artiklen fortsætter under billedet...

H.C. Ørsted var en del af Det Kgl. Danske Videnskabernes Selskab. Helt frem til sin død opdaterede han medlemmerne på naturvidenskabelige fremskridt. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

DTU begyndte med Ørsted

H.C. Ørsted var en af de drivende kræfter bag udformningen af Polyteknisk Læreanstalt, som i dag er blevet til Danmarks Tekniske Universitet eller DTU. Igen slog Ørsteds ønske igennem om at udbrede læring for andre end eliten.

Skolen var egentlig tænkt som en håndværksskole, men Ørsted fik indført fag som matematik og eksperimental naturvidenskab, så læreanstaltens elever "kunne vorde fortrinlig brugbare til visse dele af statens tjeneste, såvel som til at forstå industrielle anlæg", som han fik formuleret i skolens vision.

Vores Hovedstad. Forfra.

Ørsted og den usynlige kraft er en af flere explainere med unge experter.
Vi dykker vi ned i særligt interessante historiske personer og begivenheder, der har formet Hovedstadsområdet, som vi kender det i dag. ​​​
Følg serien på TV 2 Lorrys YouTube kanal

 

Vores Hovedstad. Forfra. er lavet i samarbejde med Kvalifik 

Vær med til at fejre Hovedstadsområdets superhelt

DTU er en af partnerne bag det landsdækkende formidlingsinitiativ HCØ2020, der fejrer 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen. 

Læs også Fest eller kolera: En historie om pis og lort i København

Det sker gennem en lang række aktiviteter, der skal få os til at forstå elektromagnetismens, naturvidenskabens, teknologiens og nysgerrighedens betydning for vores samfund.

Tjek programmet på https://hco2020.dk/.

H.C. Ørsted fejres gennem 2020 med åbne, gratis arrangementer og foredrag.  Foto: HCØ2020

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik