Historien går på, at H.C. Ørsted som professor på Københavns Universitet en vinterdag i 1820 er i gang med en forelæsning i sit laboratorium, hvor han laver eksperimenter med en elektrisk ledning.
Der står en kompasnål på bordet ved siden af ledningen, og da Ørsted tænder for strømmen i den, begynder kompasnålen at bevæge sig.
Elektromagnetismen er født.
Ørsteds opdagelse gjorde det muligt med tiden at samle flere teorier i én. Det var et stort skridt fremad.
- Den her opdagelse er vigtig, fordi den kommer i en tid, hvor man kunne undersøge elektricitet for sig selv, og magnetisme for sig selv, men man havde ikke set sammenhængen mellem de to ting, forklarer Bjarke Takashi, der er fysiker og undervisningsudvikler på LIFE.
Artiklen fortsætter under billedet...
Elektromagnetismen i vores tid
Det fantastiske samspil mellem strøm og magnetisme har med tiden givet os elkraftværker, vindmøller, højtalere og elektromagneter, der med brug af ganske lidt energi, gør det muligt for eksempel at løfte biler og slippe dem igen, når strømmen afbrydes.
Artiklen fortsætter under billedet...
På trods af at Ørsteds opdagelse gav genlyd og gjorde ham kendt i hele verden, mistede han selv ret hurtigt interessen for elektromagnetismen og kastede sig over andre undersøgelser.
For H.C. Ørsted var ekstraordinært begavet, og hans horisont hele tiden i udvikling.
H.C. Ørsted og sproget
Guddommelig inspiration
Ørsted var en livlig deltager i guldalderens kulturliv og litteraturdebat. Han var også stærkt troende, og det man kalder en naturfilosof. Det betød, at han troede på, at naturkræfter var bundet sammen af en højere ånd.
Hvad andet kunne det være end Guds ånd?
- Ørsteds religiøse baggrund påvirkede det emne, han valgte at undersøge. Han valgte at undersøge magnetismen, som er en usynlig kraft, som påvirker genstande over afstande, uden at der er fysisk kontakt. Hvad andet kunne det være end Guds ånd?, fortæller Bjarke Takashi fra LIFE.
Artiklen fortsætter under billedet...
DTU begyndte med Ørsted
H.C. Ørsted var en af de drivende kræfter bag udformningen af Polyteknisk Læreanstalt, som i dag er blevet til Danmarks Tekniske Universitet eller DTU. Igen slog Ørsteds ønske igennem om at udbrede læring for andre end eliten.
Skolen var egentlig tænkt som en håndværksskole, men Ørsted fik indført fag som matematik og eksperimental naturvidenskab, så læreanstaltens elever "kunne vorde fortrinlig brugbare til visse dele af statens tjeneste, såvel som til at forstå industrielle anlæg", som han fik formuleret i skolens vision.
Vores Hovedstad. Forfra.
Vær med til at fejre Hovedstadsområdets superhelt
DTU er en af partnerne bag det landsdækkende formidlingsinitiativ HCØ2020, der fejrer 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen.
Det sker gennem en lang række aktiviteter, der skal få os til at forstå elektromagnetismens, naturvidenskabens, teknologiens og nysgerrighedens betydning for vores samfund.
Tjek programmet på https://hco2020.dk/.