Som barn blev Amelevi selv anbragt: Nu har hun 250 ansatte og hjælper udsatte familier

Efter en turbulent barndom valgte Amelevi Rathleff at blive iværksætter. I dag ejer hun virksomheden Memox, der har flere end 200 ansatte, og som hjælper udsatte familier.

Hindi, bengali, luganda, arabisk og fransk. 

Alle de sprog og mange flere taler de i virksomheden Memox.

- Vi behersker over 80 sprog og dialekter. Det er alt fra tagalog og pashto til kinesisk, arabisk og tyrkisk, siger Amelevi Rathleff.

VTS Thumb
Serie

Viljen til Succes

De sørger for at holde hovedstadsområdet i gang. De producerer, servicerer og genererer ideer - til gavn for både bundlinje og beskæftigelse. Men det er hårdt arbejde at skabe en succesfuld virksomhed. Det kræver mod, visioner, værdier og ikke mindst vedholdenhed. Det kræver viljen til succes. 

 Se serien her

Hun er stifter og ejer af virksomheden. En virksomhed, der tilbyder hjælp til udsatte familier.

- Hvis vi kommer ind hurtigere, og hvis vi kommer ind med et udgangspunkt, der hedder, at vi taler det samme sprog, kan vi lykkes langt bedre og formentlig minimere nogle af de her anbringelser. Det er godt, fordi der ikke er særlig mange anbringelser, der er vellykket, forklarer hun og fortsætter:

- Vi kunne godt have valgt at sige, at vi tager kun de mest gængse sprog, som vi har her i Danmark, men jeg synes simpelthen ikke, det er rimeligt. Det er ikke fair at sige, at så udelukker vi dem, som kommer fra Fillippinerne for eksempel. Forstå mig ret. Det skal være ordentligt.

Memox samarbejder med 72 kommuner, og det er kommunerne, som udliciterer hele eller dele af familiebehandlingsopgaven til Memox.

Mange får brug for hjælp

Familiebehandling er et kommunalt tilbud om hjælp og rådgivning til familier med et barn, der ikke trives.

- Oftest handler det om familier, der har det svært. Alle mennesker får det svært i en periode i deres liv, men nogle får det så svært, at det kan være svært at få en ramme til at fungere i deres liv, og det er så der, vi samarbejder med kommunerne om at komme ud og hjælpe familierne, siger Amelevi Rathleff og uddyber: 

- Det særlige ved os er, at vi går ud og hjælper familierne på modersmålet. Det vil sige, at hvis familien snakker arabisk, sender vi en konsulent ud, som har kendskab til kulturen og sproget, og som har de socialfaglige kompetencer, der skal til for at kunne gå ud og hjælpe familien.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Virksomheden består af knap 200 familiekonsulenter.
Virksomheden består af knap 200 familiekonsulenter.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Amelevi Rathleff er vokset op i Urbanplanen og har selv prøvet, hvordan det er at være en udsat familie.

- Jeg er vokset op blandt rigtig mange tosprogede familier. Jeg er også selv tosproget, da jeg kommer fra Togo. Noget af det, som jeg gang på gang har set, det er familier, som på den ene eller anden anden måde har haft det svært. Der er nogle af mine venner, som har haft det svært, og jeg har også i en kort periode selv været anbragt, og det har jeg, fordi min mor på mange måde havde svært ved at navigere i vores danske system. Så jeg fik hurtigt syn for, at vi har en masse tosprogede familier, som bedre kunne være hjulpet på andre måder, siger hun.

quote Det var desværre lidt mislykket hjælp

Amelevi Rathleff

Men situationen blev ikke nemmere for Amelevi Rathleff og familien.

- Skæbnen ville det, at min mor døde, da jeg var 24-25 år, og mine små søskende var på det tidspunkt ikke særlig gamle. De har været omkring ti år, og det betød, at kommunen kom ind over for at forsøge at hjælpe min far, forklarer Amelevi Rathleff.

Amelevi Rathleff er vokset op i Urbanplanen, og hun blev vidne til mange tosprogede familier, der havde det svært.
Amelevi Rathleff er vokset op i Urbanplanen, og hun blev vidne til mange tosprogede familier, der havde det svært.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Hun fortsætter:

- Jeg kan huske, at jeg spurgte, om de ville prøve at finde en familiebehandler, som kunne hjælpe min far på modersmålet. Han snakker fransk og kun gebrokken dansk, men de ender med at sende en fyr, der hedder Jesper, og han snakkede ikke fransk, så det var desværre lidt mislykket hjælp, fordi min far er rigtig sød, og han siger bare "ja ja", også selvom han ikke forstår, hvad der bliver sagt.

Fra en til 200 familiekonsulenter

Amelevi Rathleff havde tidligere arbejdet som sagsbehandler, men i 2012 blev de mange barndomsoplevelser drivkraften til at starte Memox.

- Jeg havde en idé om, at jeg skulle ud og hjælpe de her familier, fordi jeg kunne måske være med til at skabe en forandring. Jeg er oprindelig uddannet pædagog, så jeg søgte en masse stillinger og fik også en del afslag, og jeg tænkte, at det kan simpelthen ikke være rigtigt, så starter jeg bare selv.

quote Vi kan sagtens, men det er selvfølgelig hårdt arbejde.

Amelevi Rathleff

Memox startede som en enkeltmandsvirksomhed, men kommunerne blev hurtigt glade for konceptet.

- For mig er kvalitet vigtigt, og det betyder, at vi lykkes derude i familierne, og at vi kommer ud igen. Jeg plejer at sige, at jeg vil vædde med, at vi kan komme ud efter ni måneder. Det skal ikke tage lang tid det her. Vi kan sagtens, men det er selvfølgelig hårdt arbejde. Det er troen på familien, og det er viljen til at blive ved med at tro på, at vi kommer i mål, der skal til, siger iværksætteren.

Det første år havde Memox cirka 15 mennesker ansat, men virksomheden voksede sig hurtigt større, og i dag er der knap 200 aktive konsulenter og cirka 50 koordinatorer, som understøtter og hjælper de konsulenter, der tager ud til familierne.

At tjene penge på socialt arbejde

Udover i Danmark har Memox også åbnet en afdeling i Norge. Men det er ikke alle, som er begejstrede for virksomheder som Memox.

- Jeg kan blive ærgerlig over, at nogle peger fingre af, at vi tjener penge på socialt arbejde, men på den anden side så ved jeg også, at det nogle gange handler meget om uvidenhed og det handler meget om ikke at kigge hele vejen rundt i forhold til at se på, hvad det private kan, hvad det kommunale kan, og hvad NGO-verdenen kan, og hvordan kan vi blive bedre til at smelte de tre parametre sammen. Hvis de vidste, hvor meget vi kæmpede for at få tingene til at fungere og få tingene til at lykkes, tror jeg ikke, at de ville pege fingre, siger Amelevi Rathleff.

Amelevi Rathleff har tidligere arbejdet som sagsbehandler, og hun havde derfor godt indblik i den verden.
Amelevi Rathleff har tidligere arbejdet som sagsbehandler, og hun havde derfor godt indblik i den verden.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Trods stor modgang kan en virksomhed få succes med den rigtige indstilling. Det har Amelevi Rathleff oplevet.

- Man må ikke miste troen på, at det nok skal lykkes. Nogle gange er tingene ikke nødvendigvis sjove, men man må tro på, at det skal nok blive sjovt, og vi gør det her for, at der er nogle familier, som får det bedre. Der er simpelthen for mange børn, der unødvendigt og på grund af misforståelser kommer ud i anbringelse, eller hvor forløbet simpelthen trækker for langt. Men vi må bare blive ved med at tro på, at det skal nok lykkes, afslutter hun.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik