Makeup gav Tanja og Tine voldsomt udslæt: Matas købte deres opfindelse, inden den kom på markedet

Makeupartisterne Tanja Largré og Tine Svendsen har begge været hårdt ramt af hævelser og udslæt på grund af makeup. Nu har de stor succes med deres virksomhed Miild, der producerer allergivenlig, bæredygtig og økologisk makeup.

Artiklen er oprindeligt udgivet i april 2022, men vi synes stadig, at den er læsværdig, derfor har vi genudgivet den. God fornøjelse.

Mascara, eyeliner, øjenskygge, foundation, blush og man kunne blive ved. 

Makeup har været brugt i 5.000 år, og i det gamle Egypten brugte man giftige kemikalier som bly og kohl til at pynte sig. Heldigvis er makeup ikke nær så giftigt i dag, men det er heller ikke ufarligt. 

quote Jeg havde lige fået af vide, at jeg aldrig kan bruge makeup igen.

Tine Svendsen, stifter af Miild

Makeup er alligevel populært på tværs af aldre og kulturer. 

- Vi elsker hver morgen at tage makeup på. Det er en lækker form for selvforkælelse. Der er så mange følelser i det, og det er bare en stor del af ens identitet.

Sådan siger Tanja Largré og Tine Svendsen fra København. De er stiftere og ejere af Miild, en virksomhed der producerer allergivenlig, bæredygtig og økologisk makeup.

VTS Thumb
Serie

Viljen til Succes

De sørger for at holde hovedstadsområdet i gang. De producerer, servicerer og genererer ideer - til gavn for både bundlinje og beskæftigelse. Men det er hårdt arbejde at skabe en succesfuld virksomhed. Det kræver mod, visioner, værdier og ikke mindst vedholdenhed. Det kræver viljen til succes. 

 Se serien her

Historien om iværksættervirksomheden Miild starter med to veninder, deres allergi og et ønske om at fjerne de farlige kemikalier fra beauty-branchen.

Makeupartister, der ikke tåler makeup

Tanja Largré og Tine Svendsen har været veninder, siden de gik på kosmetik-uddannelsen, og de er begge uddannet makeupartister.

Men de har mere til fælles end det. De har nemlig kontaktallergi, som gør, at de ikke kan bruge normal makeup.

- Jeg har altid haft allergi, og da jeg skulle begynde at bruge makeup, så var min mor og jeg ret usikre på, hvad vi turde at bruge, og vi har tydeligvis ikke valgt helt rigtigt, men der var ikke et alternativ til hende, der har allergi eller bare sensitiv hud, så da jeg begyndte at bruge makeup, udviklede min allergi sig og blev værre, fortæller Tanja Largré.

Artiklen fortsætter efter billederne... 

Hun fik stor respekt for allergi efter en særlig oplevelse.

- Jeg vågnede op og var helt hævet i ansigtet. Jeg kunne faktisk ikke åbne mine øjne. Det var ret forfærdeligt. Jeg har nemlig også astma, så hævelsen satte sig på mine luftveje. Der var hele tiden et pres ind på struben. Jeg var virkelig bange for at lægge mig til at sove, fordi tænk hvis jeg ikke vågner igen, fordi mine luftveje bliver lukket til, siger hun.

quote For mig gjorde det, at jeg aflyste aftaler og gemte mig under dynen og græd.

Tine Svendsen, stifter af Miild

Tine Svendsens historie er noget anderledes. Hun var ikke bange for allergien, men hun blev hårdt ramt på sit selvværd.

- Jeg er uddannet makeupartist og kosmetolog. Jeg burde havde styr på min hud, og det havde jeg ikke. Jeg udviklede en voksen-akne på grund af allergien. For mig gjorde det, at jeg aflyste aftaler og gemte mig under dynen og græd. Det fyldte rigtig meget på det tidspunkt, fortæller Tine Svendsen. 

Ved brug af for eksempel makeup med skadelige kemikalier i, kan kroppen finde på lige pludselig at sige fra, og så udvikler man kontaktallergi. Alle kan risikere at blive ramt.

Miild blev født

Mindst en ud af fem danskere har kontaktallergi, og mange gange er den kommet af makeup. Makeup kan også påvirke ens fertilitet, kolesterol, blodtryk, samt lever- og nyretal. Det øger også risikoen for at udvikle kræft.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Miild er den første virksomhed nogensinde til at lancere produkter i Matas-butikker uden at være på markedet i forvejen.
Miild er den første virksomhed nogensinde til at lancere produkter i Matas-butikker uden at være på markedet i forvejen.
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol

I 2013 havde både Tanja og Tine oplevet den kemikaliefyldte makeups konsekvenser, og så opstod idéen til Miild.

- Jeg skulle stoppe på mit tidligere arbejde, og Tine var til nogle undersøgelser hos hudlægen hele dagen, så vi mødtes til en øl, fortæller Tanja Largré. 

Tine Svendsen fortsætter:

- Jeg havde lige fået af vide, at jeg aldrig kan bruge makeup igen, og jeg blev spurgt, om jeg kunne finde et anden job. Det var en rimelig hård besked, fordi det er min helt store passion at arbejde med makeup. Jeg tænkte, at det kan ikke være rigtigt, siger hun. 

De to veninder besluttede sig for at tage sagen i egen hånd.  

- Vi kan jo ikke være de eneste, som gerne vil bruge makeup, så vi blev enige om, at vi ville forsøge at lave makeup, som vi kan tåle, og som andre også kan tåle. Hvis vi ikke kan udvikle noget med så høj kvalitet, at vi kan stå inde for det som makeupartister, så ville vi ikke gøre det. Så da vi startede rejsen, var vi lidt i tvivl, om det kunne lade sig gøre, forklarer Tanja Largré.

Miilds tre certificeringer

Alle Miilds produkter har tre certificeringer: AllergyCertified, Svanemærket og Ecocert COSMOS. 

AllergyCertified tager udgangspunkt i, hvad der kan være potentielt allergifremkaldende. Deres speciale er især gennem viden og oplysning at bidrage til at minimere risikoen for hudallergi.

Svanemærket er Nordens officielle miljømærke, som gør det enkelt at vælge blandt de miljømæssigt bedste produkter og serviceydelser. Når du vælger svanemærket makeup, skåner du natur og miljø. 

Ecocert COSMOS er en fælleseuropæisk certificering af naturlig og økologisk kosmetik. Mærket bruges i 70 lande. 

I 2014 begyndte Tanja Largré og Tine Svendsen at udvikle deres makeup-produkter sammen med en fabrik i Italien. Men det er dyrt og besværligt at gøre noget, som ingen har gjort før.

- Vi har betalt prisen for at være firstmovers, fordi der har været så meget dokumentation, vi skulle indsamle til certificeringerne, så har vi prøvet at blive ringet op og få af vide, at vi har 1.500 kroner tilbage på kontoen. Vi har stået i situationer, hvor vi var bange for, om vi ville kunne komme videre derfra, fortæller de.

quote Da vi startede rejsen, var vi lidt i tvivl, om det kunne lade sig gøre.

Tanja Largré, stifter af Miild

I 2016 kom vækstfonden og en bank på, og i 2017 lukkede Miild en aftale med Matas. Miild er det første beauty-brand, der har lanceret i Matas uden at have været på markedet i forvejen. Da produkterne kom på markedet i 2017 kunne de købes i ti Matas-butikker, en række helsekost-butikker og på Miilds egen hjemmeside

I 2019 lancerede de også en række hudplejeprodukter.

"Vi er en succes"

I dag består Miild af 12 ansatte, og deres produkter findes i 200 Matas-butikker.

De var den første virksomhed til at udvikle makeup, der er certificeret af både AllergyCertified, Svanemærket og ECOCERT.

Artiklen fortsætter efter billedet... 

Tine Svendsen og Tanja Largré hører fra andre allergikere, at de kan bruge Miilds produkter uden reaktioner.
Tine Svendsen og Tanja Largré hører fra andre allergikere, at de kan bruge Miilds produkter uden reaktioner.
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol

Og kundernes reaktioner er positive.

- Vi havde 100 foundation celebration-pakker, og da vi åbnede for salget, fblev de solgt på fem minutter. Vores hjemmeside gik ned, fordi der var så mange, der ville derind, fortæller Tanja Largré og fremhæver endnu en oplevelse.

- Der var en kunde, som fortalte mig, at hun ikke havde kunne bruge mascara i syv år, men vores kunne hun godt tåle. Hun stod med tårer i øjnene. Det øjeblik følte jeg, at vi er succesfulde. Det startede med en idé og et behov, vi havde. Tre år efter har man gjort en forskel for et andet menneske, fortæller hun lettere berørt.

Miilds makeup består blandt andet af sheasmør og mandelolie, men der er mange ingredienser, som certificeringerne ikke tillader, og der er mange produkter, de ikke kan lave.

- Vi kan ikke lave en lilla læbestift eller en grøn eyeliner. Vi kan heller ikke lave en vandfast mascara, fordi der er nogle ingredienser i, som certificeringerne ikke kan godkende, så der er nogle steder, hvor det bare ikke kan lade sig gøre. De produkter, der kan lade sig gøre at lave, er vi pavestolte af, og vi har ikke gået på kompromis med kvaliteten på noget tidspunkt, siger Tine Svendsen.

De to veninder og forretningspartnere har store ambitioner - ikke kun for Miild, men for hele branchen.

- Vi håber på at ændre det her marked, og vi klapper i vores hænder, når der er nogle, som laver certificerede produkter. Det er den vej, vi skal, afslutter de.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik